Perioda, věc veřejná...

Jak se snaží ženy přispět k záchraně planety? Jednou z cest je omezit spotřebu hygienických potřeb…

V poslední době jste možná zaznamenali úplnou revoluci v oblasti menstruačních hygienických pomůcek. Mezi klasickými vložkami a tampony se objevil zcela nový vynález, menstruační kalíšek. A po něm přišly menstruační kalhotky. Hlavním motivem pro nalezení nových ochranných metod při menstruaci jsou ekologické důvody a také pohodlí žen. Slyšeli jste ale už o volné menstruaci?

„Free flow instinct“ neboli volná menstruace je technika, kdy ženy při menstruaci nepoužívají vložky, tampony ani menstruační kalíšek. Menstruační krev jednoduše zadržují stažením svalstva a poté ji nechají vytéct na toaletě, podobně jako moč. 

Tělo si na to zvykne…

V  článku z roku 2012, který vyšel na stránkách magazínu Chou brave, autorka Léna Abi Chaker uvádí, že toto hnutí vzniklo ve Spojených státech. Ve dvou videích s vysokou sledovaností (téměř 100 000 každé) vysvětlují ženám princip „FFI“ a dávají jim rady, jak začít. Jedna z žen ve videu, Marina, říká, že tuto techniku zkusila a že je to naprosto skvělé. „Je pravda, že není potřeba žádných hygienických pomůcek během menstruace! (…) Pokud budete poslouchat své tělo, řekne vám, kdy přijdou kontrakce a kdy máte svaly stáhnout. Je to trochu, jako když se vám chce na záchod. A pak je to, jako když močíte, jenže z vás odchází krev.“ – „Krev neodtéká najednou, ale postupně,“ pokračuje na svém blogu Les Cheveux de Mini jeho autorka, která dodává, že po nějaké době už nepotřebujete hned jít na toaletu pouze kvůli tomu, abyste nechali krev odtéct. Tělo si na to zvykne a pak už krev poteče jen, když budete potřebovat na toaletu kvůli vykonání potřeby.“ 

Jaké jsou hlavní výhody této praktiky? Pochopitelně, je to hospodárné. Pokud nejste fanynka menstruačního kalíšku, jiné hygienické pomůcky se poměrně prodraží. A samozřejmě je to ekologické. Každá žena spotřebuje za život v průměru šestnáct tisíc vložek či tamponů o průměrné celkové hmotnosti 130 kilogramů. Tampony i vložky přitom obsahují řadu chemických látek (chlór, parfémy, absorpční gely). Některé z těchto látek se přitom v přírodě rozkládají až několik stovek let a u některých žen nevhodně působí na pokožku. Existují už i tampóny z bio bavlny či z mořské houby, ale ty jsou dražší.  A konečně, je to osvobozující. Už se nemusíte ujišťovat, že jste vybavené tampony či vložkami, když cítíte, že brzy přijde menstruace. 

Gynekoložka Delphine Hudry vysvětluje, že s „FFI“ se také zmírňují menstruační bolesti. „Je to psychologický efekt. Jelikož mají ženy pocit, že lépe kontrolují své tělo a svou menstruaci, jsou uvolněnější.“ Navíc dodává, že přitom nehrozí žádný zdravotní problém. „Zadržet krev ve vagíně je hygieničtější než nosit tampon.“ 

Zřejmě ale tato praktika není pro každého. Předpokládá se, že máte v blízkosti toaletu a čas. Les Cheveux de Mini také přiznává, že si musela prvních pět měsíců zvykat a naučit se své tělo kontrolovat. Během této doby u ní k drobnějším nehodám docházelo. Proto doporučuje „FFI“ vyzkoušet nejprve doma, bez stresu. 

Další nevýhodou je pak fakt, že volnou menstruaci nemohou praktikovat ženy s extrémně silnou menstruací. „Ať si každá žena najde to, co jí nejvíce vyhovuje. A pokud toho jsou schopné… Já toho schopná nejsem. Mám tak silnou menstruaci, že mi je k ničemu i tampon,“, píše jedna z žen v komentářích na blogu Les Cheuveux de Mini. 


Placená zóna

Eliška Fajmonová