BIID: Ta ruka musí pryč

Američanka Jewel odmalička věděla, že něco není tak, jak by mělo být.

 Když byla malá, napomenula jí maminka, aby se nedívala do slunce, nebo oslepne. Od té doby zírala do slunce hodiny a hodiny. Bohužel bez následků. Toužila totiž oslepnout.  O mnoho let později ji její zoufalá potřeba žít jako slepá neopouštěla. Nebylo to nic, co by se dalo léčit. Nakonec našla psychoterapeuta a svěřila se mu se svým plánem. Po čtrnácti dnech vyjasňování její situace jí pomohl: nakapal jí do obou očí chemikálii, po které skutečně oslepla. „Když jsem v nemocnici otevřela oči, vyděsila jsem se. Stále jsem trochu viděla.“ Zbytky zraku ji ale po čtrnácti dnech opustily a ona je od té doby šťastná. Konečně má tělo, jaké měla mít vždy.  
Tato touha po fyzickém postižení má název: Porucha identity s tělesnou integritou, BIID. Lidé, kteří trpí tímto syndromem, jsou vlastně zdraví. Mají ale jediný, zásadní problém: s naprostou jistotou vědí, že by ve skutečnosti měli žít s konkrétním typem fyzického postižení.  Trpí naprosto palčivou potřebou ochromit či amputovat nějakou část svého těla. Pozoruhodná je jistota, s jakou vědí na milimetr přesně, kde má k amputaci dojít. Podstatou BIID je nesoulad mezi skutečným a vnímaným tělesným schématem. Původ nemoci se lékaři marně snažili hledat v  touze po pozornosti anebo jej přičítali následkům setkání s amputovaným člověkem v raném dětství. Jenže ve skutečnosti je to složitější.
Půjde tedy patrně o poruchu identity, která je přítomná už od dětství. Příznaky BIID jsou podobné příznakům u somatoparafrenie, což je syndrom, který se vyskytuje po poškození parietálního laloku mozkovým nádorem nebo cévní mozkovou příhodou. Jde asi o vrozenou poruchu.

Placená zóna

Kateřina Rodná

Mgr. Kateřina Rodná (1974) je psycholožka a psychoterapeutka, věnuje se individuální a rodinné terapii a poradenství. www.dobryzivot.com