Emoce jako na lochnesce

Psycholožka Jana Černá pracuje na Gynekologicko-porodnické klinice Fakultní nemocnice Plzeň a o těhotenství, porodech a mateřství něco ví. Upozorňuje na to, jaké změny mohou nastat v psychickém prožívání ženy v brzkém čase po početí dítěte a jak rozdílné mohou být. „Mateřství je náročný sebepoznávací proces a já nelakuji očekávání na růžovo,“ říká ve své knize Mateřský koučink, kterou letos vydalo nakladatelství Portál.

Kdy vás napadlo, že byste o svých zkušenostech měla napsat knihu?

Bylo to po osobní zkušenosti, když jsem se svým předčasně narozeným synem byla v nemocnici na neonatologické JIP a potom při společném pobytu na rooming-in. Příběhy jsem potom doplnila ze svých pracovních zkušeností na Gynekologicko-porodnické klinice FN Plzeň, kde pracuji.

A vy jste při své osobní zkušenosti se synem zažívala nějaké neočekávané stavy?

Neočekávané asi ne. Spíše mě překvapilo, jak rychle se mohou emoce v šestinedělí měnit, proto i ten název kapitoly o šestinedělí: Vítejte na lochnesce/ emočním kolotoči.

Těhotenství máme zafixované jako spíše radostnou událost. Máte představu, kolik žen ho naopak prožívá s úzkostí? A jestli je to dáno nepříznivými okolnostmi, nebo spíše jejich vnitřním založením?

Přesnou představu nemám. Co se týká druhé otázky, může to být souhra obou okolností. Také vlivem hormonálních změn mohou vzniknout duševní obtíže i u ženy, která se s nimi nikdy předtím neléčila ani nepotýkala. Kdykoli maminky s duševními obtížemi samy sebe stigmatizují jako neschopné a k ničemu, snažím se jim vysvětlit, že to není závislé na jejich vůli, inteligenci ani životních zkušenostech. Duševní obtíže mohou vzniknout během těhotenství a po porodu u kterékoli ženy a je důležité přijít včas. Nenechat to rozjet do obludných rozměrů. 

Knihu Jany Černé Mateřský koučink můžete zakoupit v našem e-shopu

Placená zóna

Matyáš Zrno