Online archiv

Autor: Jeroným Klimeš

Puberta: Konec výchovy, konec roztomilosti

Jeroným Klimeš, PD 01/2021
Vývojových přechodů od narození do dospělosti je celá řada a většina lidí o nich nemá ani ponětí. Větší problém ale je, že obecná populace nemá ponětí ani o změnách, které se dějí v těch třech nejdůležitějších vývojových meznících, které mají zásadní dopad na zařazení dítěte do společnosti, a to o školkové zralosti, školní zralosti a pubertě.

Partnerské karamboly

Jeroným Klimeš, 12/20
Existují v tom chaosu, kterému říkáme život, zákonitosti, které se neustále opakují? Není to jednoduché, ale dají se najít. Dokonce i ve vztazích.

Chodíme po světě se smrtí v závěsu

Jeroným Klimeš, 11/2019
Když jsem se jako malý kluk s brašničkou na zádech vracel jednou ze školy domů, chtěl jsem se jako každý den zastavit na kus řeči se sousedovic irským setrem Cirem. Ten ovšem ten den vypadal divně. Nějak se motal, občas vyskočil do vzduchu a zas spadl na záda na zem. Byl celý divný. Pak mi soused hajný řekl, že to odpoledne chcípl, prý infarkt. Byl to krásný lovecký pes. Z těch dob mám pro irské setry slabost. Každopádně ten den jsem viděl umírání v přímém přenosu.

Bod zlomu. Poznáte, že přichází?

Jeroným Klimeš, 10/2019
Jana chodila s mým spolužákem a štípala na něm dříví. Říkal jsem jí: „Jani, neštípej na něm dříví, pochroumá se ti.“ – „Ne ne ne, Honzík mě miluje. Ten mě neopustí,“ zněla rozverná odpověď.

Když nestačíte na svůj život

Jeroným Klimeš, 7-8/2019
Několika vybranými diagnózami je postižena celá čtvrtina populace. Znamená to, že každý čtvrtý člověk svůj život v nějaké životní oblasti neovládá. Soudy ale zbavují lidi způsobilosti jen v minimální míře. Někdy ke škodě pacientů.

Děti dvou mužů

Jeroným Klimeš, 4/2019
Osvojení dětí homosexuálními páry je sice v parlamentu momentálně u ledu, ale ještě dlouho bude rozdělovat laickou a odbornou veřejnost. Přitom trochu zbytečně. Drtivá většina homosexuálů totiž o nic podobného nestojí.

Muži, ženy a „válečnické“ období

Jeroným Klimeš, 6/2018
Mezi patnácti a třiceti lety se toho v životě děje opravdu hodně. Dospíváme, ukončíme školu, nastartujeme kariéru a založíme rodinu. Ale taky nejvíc riskujeme a máme největší šanci se zabít. Anebo skončit jako doživotní budižkničemu. Je to období mladší dospělosti. V evoluční minulosti touto dobou chodili kluci do války, proto mladší dospělosti pro názornost říkejme „válečnické období“.

Poradna: Rozchod s invalidním přítelem

Jeroným Klimeš, 1/2018
Dobrý den, velmi ráda čtu Váš časopis, je to můj společník do vlaku. Ale, co mne trápí a v čem potřebuji radu.

PRVNÍ DEN VE ŠKOLCE

Jeroným Klimeš, 2/2017
... a dva miliony let evoluce, které mu předcházely…

Až na dřeň

Jeroným Klimeš, 12/2014
Sergej Nikolajevič Kordakov: Odpusť, Natašo! (dostupné z www.fatym.com/taf/online/)

Láska je dřina

Jeroným Klimeš, 11/2013
10. část Různé fáze vztahu před nás staví nové úkoly Láska se připodobňuje k ohni. U ohně je dobré nešetřit na papíru a dřevě a zároveň není dobré do něj moc šťourat a pořád nějak přeskupovat větve.

Seznámení přes inzerát

Jeroným Klimeš, 7-8/2013
7. část