Online archiv

Vydání: 3/2021

Poznejte děti úplňku

Vojtěch Pišl, 3/2021
Znát autismus nestačí. Nový videokurz předvádí učitelkám v mateřských a základních školách, jak rozpoznat přicházející autistický záchvat a uklidnit děti dřív, než se vůbec začnou vztekat.

Karbaníci od Zborova

Radek Aubrecht, 3/2021
V roce 2020 uplynulo sto let od návratu československých legií z Ruska. Jedním ze zajímavých počinů, který má připomenout jejich slavný příběh a odkaz, je i nová společenská a vzdělávací stolní hra typu whooshback s názvem Československé legie Rusko, která počátkem letošního roku vstoupila na český trh.

Ubili jsme je argumenty

3/2021
Václav Kuboň (17) pochází z Ostravy a studuje třetí ročník střední průmyslové školy informatiky. Informatika patří i k jeho největším koníčkům. A pak taky debata. V České debatní lize je individuálně druhý nejlepší debatér v republice a s týmem jsou aktuálně první.

Divné, jiné, šibeniční!

3/2021
Víte, že Goethe psal pohádky? Že Morgenstern mluví česky zas s jiným přízvukem? A že na „divné planetě“ si děcka dávají před spaním dvojitý „hydratační válec“? Nevíte? Pak čtěte dál, ať se dozvíte. Stojí to za to.

Proč děti zlobí při učení?

3/2021
Jsem přesvědčena, že většina z nás rodičů si v životě už tuto otázku položila. Nebo bych měla spíše říct, že většina z nás rodičů si tuto otázku klade. Možná i dnes a denně.

Nenávistné reakce učitelů jsem nečekala

Pavla Koucká, 3/2021
Pandemie. Nouzový stav. Zavřené školy. Máme toho všichni – lidově řečeno – už plný kecky, plný brejle, plný zuby a ještě ke všemu po krk. A ve výsledku se zhádáme, i když nám jde o stejnou věc.

Božena Němcová byla chlap

Jan Nejedlý, 3/2021
Své literární práce podepisuje coby Bohuslav Vaněk-Úvalský. Přídomek užívá jako upomínku na pradědečka Jožku Vaňka-Úvalského, dávného přítele Jaroslava Haška. S oběma ho pojí smysl pro humor a sklon k satiře. Nedávno ho projevil v knížce Princ Gayaya, souboru netradičních pohádek, v nichž se vyrovnává s politickou korektností, jejíž chapadla zasáhla i příběhy pro děti.

Sto let se soudruhy

Jiří Karban, 3/2021
Pro jednoho zůstane matkou pokroku, pro druhého ďábelskou bestií. I z ostrých úhlů pohledu je možné nahlížet na organizaci založenou před sto lety. Letošní výročí není důvodem k oslavě, ale výzvou, jak převyprávět příběh, který ještě neskončil.

Studenti si mohou odemykat školu mobilem

Jan Nejedlý, 3/2021
V prosinci loňského roku spustil vydavatel průkazů ISIC digitalizovaný identifikační a přístupový systém ISIC PORT, který umožňuje otvírání školy mobilem.

Moje česká škola spouští portál pro krajany

Jan Nejedlý, 3/2021
Spolek Moje česká škola startuje stejnojmenný informační a vzdělávací portál pro rodiče a učitele dětí českých krajanů. Tvůrkyně projektu tak reagují na dlouhodobý požadavek krajanské komunity mít k dispozici centrální místo pro sdílení materiálů a komunikaci.

Otevírá se gymnázium Paměti národa

Jan Nejedlý, 3/2021
Čtyřleté Gymnázium Paměti národa přijímá přihlášky do prvního ročníku, který zahájí v září 2021. Školu zaměřenou na moderní dějiny, občanskou a mediální výchovu, praktickou novinařinu, cizí jazyky a další humanitní předměty podporuje řada osobností.

Škola v pyžamu

3/2021
Co považuješ za plusy a minusy distanční výuky? Co ti nejvíc v této době chybí? Těšíš se už do školy, nebo by ti nevadilo, kdyby nouzový stav trval ještě dlouho? Máš nějakou vtipnou historku z on-line vyučování?