Online archiv

Vydání: PD 04/2021

Blízkým i všem, kteří chtějí být nablízku

PD 04/2021
V ORDINACI PSYCHIATRA NEBO PSYCHOLOGA ZAZNĚLA DIAGNÓZA: EMOČNĚ NESTABILNÍ PORUCHA OSOBNOSTI. UŽ DELŠÍ DOBU JSTE SI VŠÍMALI EMOČNÍHO UTRPENÍ BLÍZKÉHO ČLOVĚKA. ZAŽILI JSTE S NÍM DRAMATICKÉ SITUACE. UBLIŽOVAL SI, ŘÍKAL, ŽE NECHCE ŽÍT. VIDĚLI JSTE RÁNY A JIZVY NA JEHO TĚLE. A TUŠILI JSTE, ŽE TY NA DUŠI JSOU JEŠTĚ HORŠÍ.

Rovnost, svoboda, vztah

PD 04/2021
Z romantických filmů a literatury lehce nabydeme dojmu, že lásce nejvíc pomůžeme, když jí vše obětujeme. S touto představou jdeme do reálných vztahů a jsme pak často rozčarovaní. Myslet v lásce na sebe je jedna z nejdůležitějších věcí, kterou pro vztah můžeme udělat.

HRANIČNÍ FILMY: rizika a limity filmových poruch

Mojmír Sedláček., PD 04/2021
HRANIČNÍ PORUCHA OSOBNOSTI JE PRO SPOUSTU FILMAŘŮ VELMI ATRAKTIVNÍ. JEJÍ SYMPTOMY JSOU TOTIŽ PRO DRAMATICKÁ DÍLA JAKO STVOŘENÁ: VÝRAZNÁ EMOTIVITA, IMPULZIVNOST ČI PŘEPJATOST CHOVÁNÍ JSOU IDEÁLNÍMI HYBATELI DĚJE I NÁSLEDNÉHO CITOVÉHO ZAUJETÍ DIVÁKA.

Odejdi v míru

Ondřej Fafejta, PD 04/2021
KDYŽ ŘÍKÁME, ŽE MÁ ČLOVĚK ŠPATNĚ NASTAVENÉ HRANICE, MŮŽEME TO CHÁPAT DVOJÍM ZPŮSOBEM. BUĎ SE JEDNÁ O HRANICE VŮČI JEHO MOŽNOSTEM, NEBO O HRANICE VŮČI DRUHÝM LIDEM. POTÍŽE V JEDNÉ OBLASTI SE VELMI SNADNO MOHOU PROJEVIT I V OBLASTI DRUHÉ.

Kde leží hranice mezi přesvědčováním a manipulací?

PD 04/2021
Technika, díky které můžeme druhého přesvědčit o své pravdě a správnosti svých argumentů, se nazývá persvaze.

Nenávidím tě, neopouštěj mě

Adéla Klingohrová, PD 04/2021
Psycholog a psychoterapeut Mgr. et Mgr. Stanislav Milotinský pracuje s pacienty s emočně nestabilní poruchou v denním stacionáři v Psychiatrické nemocnici Bohnice a zároveň je terapeutem a spoluzakladatelem Psychedelické kliniky Psyon. Existuje pro lidi s hraniční poruchou osobnosti účinná pomoc?