Online archiv

Vydání: 1/2018

Film: Start roku pro otrlé

MOJMÍR SEDLÁČEK, 1/2018
Začátkem roku narazíme v kinech hned na několik psychologicky podnětných filmů.

Kam patří nadané děti?

Dita Chovancová, 1/2018
Urychlený vývoj, časné čtenářství nebo nadměrná zvídavost, ale také emoční a sociální nevyzrálost, zvýšený perfekcionismus či nedostatek stimulace ve škole. Mimořádné intelektové nadání má u dětí svá pozitiva i negativa.

AsiJatka: Dítě dvou kultur

1/2018
Svůj příběh vyprávím již asi po sto padesáté. Nebo mi to aspoň přijde. Je to taková divadelní replika. Jako když již patnáctou sezonu hrajete jednu určitou roli. Tou mojí rolí je „ta vietnamská blogerka“.

Sloupek Milana Petráka: Svět bez rituálů

Milan Petrák, 1/2018
Rituály, které souvisejí s uplatňováním moci, slouží zároveň jako její symbol. Proto si třeba komunisté tak zakládali na spartakiádách, vojenských přehlídkách a oslavách Prvního máje. Z toho důvodu bylo také vynucováno mluvit a psát o nich pouze uctivě.

Jak na depresi? Hořčíkem!

MOJMÍR SEDLÁČEK, 1/2018
Trio polských lékařek (Anna Serefko, Alexandra Szopa a Ewa Poleszak) zkoumalo důležitost hořčíku v lidském těle a přišlo na zajímavou spojitost s depresí.

Transgenerační přenos – neseme si prokletí předků?

Hana Sára Korcová, 1/2018
„Léta to ve mně leželo, pohřbeno v kovové schránce, tak hluboko, že jsem si nikdy nebyla jistá, co to vlastně je. Věděla jsem, že jde o nějaké kluzké, výbušné záležitosti, tajnější než sex a nebezpečnější než duchové v temném stínu.“

Žena středního věku: Ztráty a nálezy

DANIELA KRAMULOVÁ, 1/2018
Co žena ve středním věku ztrácí? To je časté téma ženských nářků. Ale větší či menší životní ztráty přicházejí v životě mnohem dřív. Dobrá zpráva je, že každá ztráta je obvykle vynahrazena nějakým nálezem.

Řežu své hranice

1/2018
Možná jste je někdy potkali. Především mladé lidi, hlavně děvčata. I v létě chodí s dlouhými rukávy, a když je někdy sundají, mají předloktí plné rovných řezných ran. Někdy tvrdí, že je podrápala kočka, ale je jasné, že za tohle nemůže domácí mazlíček, ale žiletka, nůž nebo skalpel. A že si ty rány uzpůsobují sami.

Usmiřte se s rodiči

Charlotte Benátská, 1/2018
Jsme dospělí a měli bychom být rozumní. Snažíme se, ale ono to nejde. Třeba když nás čeká rozhovor s mámou nebo tátou, máme pocit, že jdeme na minové pole. Nevíme, kdy špatně šlápneme, s jistotou ale víme, že dříve nebo později dojde k výbuchu.

Kvůli smartphonům hloupneme

MOJMÍR SEDLÁČEK, 1/2018
Díky chytrým telefonům se často cítíme chytřejší i my. Vždyť během chvilky dokážeme zjistit jakoukoli informaci. Přístroje však na nás mají mnohem negativnější vliv, než si obvykle uvědomujeme.

Ohlasy: V novém roce inovace!

Redakce, 1/2018

JAK SE DOSTAT DO NOVÉHO ARCHIVU ČASOPISŮ?

-red-, 1/2018
Milí předplatitelé, v souvislosti se spuštěním nových webových stránek Portálu jste dostali aktivační mail k přihlášení se zdarma do on-line archivů časopisů s tisíci články ze starších vydání. MÁTE PROBLÉM VSTOUPIT DO ON-LINE ARCHIVU ČASOPISŮ? Postup pro přihlášení do on-line archivu je tento: