Film: Start roku pro otrlé

Začátkem roku narazíme v kinech hned na několik psychologicky podnětných filmů.

V prvé řadě musíme zmínit německé drama Odnikud, skládající se hned ze tří zcela odlišných pasáží. Hlavní hrdinka se musí vyrovnat se ztrátou milovaného manžela a syna, o něž nečekaně a násilně přišla. Prochází si různými fázemi smutku, od žalu až po touhu po pomstě, vše v nekompromisním hereckém podání Diane Kruger. O oddychovku se rozhodně nejedná, o silný zážitek však bezesporu ano.

A z podobného soudku bude i ruské drama Nemilovaní, popisující rozpad jednoho manželství a následné řešení, co se společným dospívajícím synem. Na optimistickou komedii to ani v tomto případě nevypadá, ovšem příznivci vztahových studií si na své jistě přijdou, což potvrzují i některá ocenění a nominace.

Jestliže toužíte po něčem skutečně originálním, zaměřte se na animovaný životopis S láskou Vincent. Desítky malířů totiž na základě obrazů Vincenta van Gogha vytvořili olejomalby, z nichž je celý film následně animován. Život a smrt génia, jenž byl doceněn až po své smrti, je tak vyjádřen vpravdě uměleckým způsobem. Začátek roku tedy veselým filmům moc nesvědčí…

MOJMÍR SEDLÁČEK