Anzelmus ze Školamyšle

Školamyšl je malou základní školou rodinného typu v Litomyšli. Byla založena komunitou rodičů a její principy se opírají o program Začít spolu, skupinovou práci a spolupráci obecně, ať již mezi dětmi, učiteli, či rodiči. A kdo nebo co je Anzelmus?

Zvláštní jméno, že? A co se za ním skrývá? K čemu mohlo sloužit? A proč se Anzelmus vlastně objevil? To vše jsou otázky, na které si odpovídali děti a rodiče ze ZŠ Školamyšl, kde právě Anzelmus řádil. 


Proč se skrývat?

V prvé řadě šlo o fiktivní identitu v on-line prostředí domény skolamysl.cz. Jednoduše řečeno, šlo o vymyšlenou neexistující postavu, která v neexistujícím prostředí působila. A možná ještě jinak, šlo o vymyšlené jméno, za které se schovávali učitelé naší školy, a prostřednictvím tohoto jména připravovali úkoly do on-line prostředí, kde děti ze Školamyšle a celá škola nyní pracuje – učí se.

Proč se ale skrývat? Jaký to má smysl v současné on-line době? Možná je to cesta, jak si uvědomit, že v on-line prostředí to nemusí být tak snadné. Je možné jej zneužít či se skrývat za někoho neznámého, v našem případě Anzelma. A dost možná, že je to cesta, jak chápat on-line prostředí a mít se jednoduše na pozoru. A o to nám s učiteli Školamyšle také šlo.


Úniková hra

A jak to celé probíhalo? Hned po Velikonocích ovládl naše on-line prostředí Anzelmus. Zabránil učitelům, aby měli přístup ke svým účtům, a byl jediným, který komunikoval s dětmi. A nebyl to žádný uhlazený slušný chlapík. Moc se s nikým nepáral a pojmenovával vše tak, jak mu zobák narost. A narostl mu opravdu hrubě.

Anzelmus všem vyslal informaci, že je tu a co mají děcka očekávat a zvládnout, pokud chtějí zase své učitele zpět. To bylo samozřejmě rizikové, protože se mohlo stát, že učitele děcka chtít zpět nebudou a naše jediná motivace se rozplyne jak pára nad hrncem. Ale naštěstí v dnešní vzdálené výuce se děcka i učitelé na sebe těší, a tak jsme s motivací nesáhli vedle.

Placená zóna