Rokenrol pro děti

Časopis Raketa je trochu jiný než běžné časopisy pro děti. Spolupracuje se špič-kovými výtvarníky a grafiky, ponouká čtenáře k tvoření a hraní, otevírá dětem i zdánlivě dospělá témata a nepodbízí se. A přitom není výlučný ani nafoukaný. Raketu založil v roce 2014 Joachim Dvořák z nakladatelství Labyrint. Redakci vedou Radana Litošová a Johana Švejdíková. Položili jsme jim pár raketových otázek.

Proč Raketa? Proč ne třeba Kopretina nebo Motýlek? 

Joachim: Raketa je srozumitelná a má v sobě dynamiku něco někam posouvat, objevovat, letět za dobrodružstvím. Symbolizuje start. Start do života, do čtenářství.

                                 

Ovlivnily podobu Rakety časopisy, které jste četli v dětství?

Radana: Asi ne úplně přímo, ale každý z nás na něčem vyrostl a nějak ho to formovalo. Já žádný neodebírala, ale kupovala jsem si Dikobraz a občas se dostala k Ábíčku nebo Čtyřlístku. 

Johana: Od dětství jsem měla ráda komiksy, těch pár, co bylo tenkrát k dostání, jsem četla. Takže záliba v komiksech od dětství tu je, ale podobu Rakety to spíš neovlivnilo.


Měli jste nějakou časopiseckou inspiraci z ciziny? 

Joachim: Než jsme Raketu začali dělat, rozhlíželi jsme se. U nás jsme nenašli nic. V Anglii vychází třeba časopis Anorak, v Kanadě Illustoria a ve Francii Georges, které mají podobnou krevní skupinu jako my. Já mám ale pocit, že Raketa je unikátní tím, jak pracuje s tématy a že v ní není vůbec žádná reklama.


Raketa je založena na obrazu. Vycházíte tím vstříc dnešním dětem, které moc nečtou? 

Johana: Snažíme se dětem ukázat různé styly ilustrací od současných výtvarníků, které v mainstreamových časopisech pro děti nejsou až tak obvyklé. 

Radana: Máme to štěstí, že s námi pracují skvělí výtvarníci. Ale stojíme si i za obsahem. Podrobně zpracováváme každé téma, máme toho opravdu hodně ke čtení a děti mají příležitost se toho spoustu dozvědět. Děláme to tak, jak se to líbí nám. Rozhodně se nesnažíme jít naproti momentálnímu dětskému vkusu.


Není podtitul Rakety – časopis pro děti chytrých rodičů – trochu drzý?

Joachim: Možná. My v podtitulu cítíme nadsázku a smysl pro humor. 

Radana: Podtitul mne ze začátku dráždil – a teď už je mi to jedno. Vím, že Raketu děláme poctivě a od srdce.


Placená zóna

Jan Nejedlý