Svět se změnil, škola musí taky

Toto si řekli ve vzdělávací společnosti Scio a ustavili novou podobu školy, do níž se promítly nově nabyté zkušenosti s vynucenou jarní on-line výukou. V Expediční ScioŠkole, jak se projekt nazývá, se budou děti tři týdny v měsíci učit z domova a čtvrtý týden stráví společně na tzv. expedici.

Zatímco výuka z domova bude probíhat prostřednictvím on-line nástrojů, každoměsíční expedice představuje off-line výuku vždy v nějakém zajímavém prostředí. Žáci společně s průvodci opustí na týden on-line svět a odjedou pryč – do přírody, do hor nebo na farmu a stráví čas činnostmi, které z principu nelze dělat on-line.

„Chceme, aby děti poznaly svět mimo města, mimo obrazovky. Je to příležitost navázat přátelství, zažít dobrodružství, poznat svět a přírodu, nebo zjistit, jaké je to pracovat rukama. Děti tak prožijí týden bez internetu, bez rodičů s praktickou výukou mimo dosah obrazovky,“ vysvětluje vedoucí projektu Jon Šotola. Po návratu do domácích lavic pak žáci reflektují, co na expedici zažili, a připravují se na další. 


Jan Nejedlý