Dějepis v rodinném kruhu

Bytové semináře, které si občas připomínáme v souvislosti s disidentským hnutím, můžete pořádat i v nejisté současnosti. Nejenže tím rozšíříte domácí výuku, ale třeba stmelíte rodinné vazby. Dopřejte si výlet do roku 1989.

Druhá vlna pandemie nejspíš neumožní oslavy jedenatřicátého výročí sametové revoluce v takovém rozsahu, jaký by si leckdo představoval. Asi nebude ani tolik prostoru na školní debaty nebo akce ke stále živému tématu. O to větší možnosti se otevírají pro improvizaci, jaká by vás ještě před pár lety nejspíš nenapadla.


S hrdinstvím opatrně

Nabízejí se tři základní tematické bloky. Jak se žilo v 80. letech minulého století, jak jsme prožívali hektické události konce roku 1989 a jak se život měnil začátkem 90. let.       


https://nakladatelstvi.portal.cz/casopisy/rodina-a-skola/91635/zijeme-v-nejlepsim-z-moznych-svetu


Zkusme si o tom vyprávět v domácím prostředí. Záleží jen na rodičích, zda dokážou zaujmout své děti. Máma a táta se uplatní jako moderátoři i vypravěči. V rolích pamětníků se mohou realizovat i další příbuzní. Čím víc jich pro zmíněný experiment získáte, tím lépe. Názorová pestrost neuškodí. Vzpomínání může být jiným typem dějepisu, než na jaký jsou žáci zvyklí. V rámci rodinného kruhu pravděpodobně vzniknou i konfliktní situace. Nebojte se jich. Mladí posluchači a diskutéři zjistí, že jednu a tutéž dobu různí lidé neprožívali stejně. Na tom není nic nenormálního. 

I když není jisté, jestli se to všude podaří, nutno připomenout, že kvalita dějepisného bytového setkání se zvyšuje v závislosti na otevřenosti a pravdomluvnosti účastníků. Zkuste se například vyhnout přibarvenému líčení vlastního hrdinství. Je ostatně známo, že dvě klíčové demonstrace na pražské Letné sledovala většina obyvatelstva před televizními obrazovkami v pohodlí vytopených obýváků. Ještě větší počet lidí tehdy poprvé v životě zjistil, jak vlastně vypadá muž jménem Václav Havel. Proč nepřiznat, že jsme to tenkrát vůbec nečekali. Stal se zázrak, ať už ho „režíroval“ kdokoliv. Souhlasíte? Nemusíte… 


Placená zóna

Jiří Karban