Profesor Astrokocour

Pokud vás v posledních týdnech a měsících poněkud zmohla improvizovaná škola on-line, zkuste na chvíli dětem, ideálně těm kolem osmi deseti let věku, podstrčit jako alternativního učitele profesora Astrokocoura.

Astrokocour je výsostně vzdělaný, namodro nabarvený typ, který jednou ve skafandru, jindy ve slušivém obleku jak z dílny Supermana bere své zvířecí kumpány od motýla přes myš po žábu na poučné i zábavné výlety hlubinami oceánů, lidského těla i samotného vesmíru.


Info + tainment

Z trojice knížek, tlumočené do češtiny Richardem Podaným a publikované pražským Labyrintem v letech 2017, 2018 a 2020, sice není jasné, kde Astrokocour profesuru získal, v jakém oboru má specializaci ani na které univerzitě aktuálně působí, nicméně autorská dvojka – pánové Dominic Walliman & Ben Newman – nemá o jeho potenciálu a zkušenosti pochyb. Podle nich je právě Astrokocour ze všech kocourů pod sluncem ten „nejchytřejší a nejtoulavější“. Svědčila by pro to skutečnost, že v knížkách vede dialog, že mixuje přednášku se seminářem, vysvětluje a demonstruje a snaží se své zvířecí studenty aktivně zapojovat do výukového procesu. A nejen to.

Publikace čtvercového formátu připomínají tabuli, respektive řadu tabulí, které na sebe navazují a rozvíjejí silně obsahový příběh. Newman vsadil při výtvarném zpracování na ohlasy hravého konstruktivismu, přiživené prvky komiksu – jako bychom v domácích podmínkách smíchali digest z Ladislava Sutnara, Miroslava Šaška a třeba Evy Macekové. Živé, trochu „retro“ podání, které rozehrává chytlavé partie tvarů a barev, pak přitahuje pozornost k informačně vysoce nasycenému textu, k poučení. „Tainment“ je v té trilogii jasnou návnadou k „infu“.


Placená zóna