Online archiv

Vydání: 10/2020

Opakování covidového ročníku?

Jan Nejedlý, 10/2020
Je podle vás současná distanční výuka dostatečnou náhradou za klasické vyučování? Nebo by stálo za úvahu, zda tento školní rok nezopakovat ještě jednou, až budou školy otevřené?

Lockdown s dětmi jako krize i příležitost

Pavla Koucká, 10/2020
Učitelé pronikají do tajů elektronických médií a učí se spoustu nového, zatímco je jim smutno po dětech. Rodiče zase mají potomků nad hlavu, ke své práci na home office pomáhají dětem s učením, vaří, řeší sourozenecké spory a tisíce dalších věcí. Lze to všechno nějak elegantně zvládnout?

Jaká bude budoucnost?

Jiří Karban, 10/2020
Doba covidová přináší různé představy. Je dobré nepropadat aktuálním úzkostem a nejistotám. V rámci rodinných i školních debat nebo diskusí v sociálních bublinách můžeme vzbudit fantazii. Úkol zní: vymodelujte svět, do něhož pozvolna vstupujeme.

Optimismus jako životní krédo

10/2020
Životní osudy nebývají vždy jednoduché, natož v případě pedagoga z minulého století. Pojďme se podívat na osud jedné z prvních studentek učitelského ústavu v Praze. Ústřední postavou našeho příběhu bude paní Marie Březinová, která se narodila počátkem 20. století

Všichni ryli, jen Bohumil Hrabal

Jan Nejedlý, 10/2020
Pokud vám titulek nedává moc smysl, vězte, že jde o výstup jedné docela povedené hry na Instagramu. Pravidla jsou jednoduchá: Vytvořte souvětí tak, aby jeho druhou část vtipně a vhodně vyplnilo jméno nějaké slavné osobnosti.

Trable s maturitou a jiné hoaxy

Jan Nejedlý, 10/2020
Nedávno vydané pokračování Černé sanitky, souboru městských legend, který jsme avizovali již v minulém čísle, nabízí mj. řadu folklorních vyprávění s tematikou školství. Mezi nejbizarnější z nich patří příběh o maturitě Václava Havla.

Nečekaný přestup z newsroomu do sborovny

Jan Nejedlý, 10/2020
Vyjmenovávat osobnosti, jež zběhly ze školství k showbyznysu, by zabralo dlouhý čas. Přesuny opačným směrem jsou však vzácné jako šafrán. Ale dějí se.

Jeníček a Mařenka ve virtuálním lese

Kateřina Cajthamlová, 10/2020
Být rodičem v 21. století je stejně složité jako kdykoli v minulosti. Jen nebezpečí, která číhají na novou generaci, jsou trochu jiná od dob, kdy se vlády ujala „pavučina širého světa“ neboli World Wide Web čili WWW. Jak děti naučit chodit po bezpečných cestách a rozpoznat v té pavučině možností různé pavouky a vyhnout se jim?

Rande s čokoládou

Přemysl Doležal, 10/2020
V dnešní hektické době, kdy musíme rychle reagovat na měnící se podmínky, jsme všichni pod obrovským tlakem. Důležité je nalézt protipól tohoto tlaku. Nalézt si to, co nás uvolňuje a nabíjí energií.

Je jednoduché sedět doma a mít vyhraněný názor

10/2020
Michal Just se narodil v roce 2000 v České republice vietnamským rodičům Nguienovým jako první ze čtyř kluků. Navštěvoval českou základku a pak jeden rok sportovní gymnázium. Před volejbalem dal ale nakonec přednost studiu a maturitu získal na soukromém gymnáziu Hello. Mezitím byl v Rusku, dobrovolničil v Tanzanii a teď studuje čínskou filologii na Univerzitě Palackého v Olomouci. A to se dostal i do Kodaně na čínštinu. Vybral si však nakonec Česko. Dánsko je ale ještě v plánu. Celý jeho život je jeden velký a velmi konkrétní plán. Mezi vrstevníky tím dost vyniká.

Profesor Astrokocour

10/2020
Pokud vás v posledních týdnech a měsících poněkud zmohla improvizovaná škola on-line, zkuste na chvíli dětem, ideálně těm kolem osmi deseti let věku, podstrčit jako alternativního učitele profesora Astrokocoura.

Pohlednice ze starého světa

Jiří Karban, 10/2020
Jsou zvyky, které jsme možná předčasně odhodili mezi nepotřebnosti, aniž bychom docenili jejich trvalý význam. Dobrým příkladem je posílání klasických pohlednic s vánočním a novoročním přáním.