Desatero pro zdravou imunitu

Máme za sebou rok, kdy se celá civilizace po letech klidu a blahobytu probudila z naivní představy, že jsme si podmanili přírodu a máme na vše rychlá řešení.

Na scéně se objevil mikroskopický válečník, který naše iluze zbořil. Je tu covid-19 – a možná tu s námi bude už napořád. I proto jsem sestavila toto desatero zdravé imunity. Zkusím dětem i dospělým poradit, jak se otužit a posílit, abychom z této krize vyšli se štítem, a nikoli na štítě. 

 

Veselá mysl – půl zdraví   

Začínám tím, co je dnes asi nejtěžší si udržet: pohodu, pocit klidu a radost. Tyto tři pilíře naší schopnosti bránit se útokům přírody i civilizace kolem nás bychom si měli zachovat nezávisle na tom, co probíhá. Říká se, že lidi šťastné od nešťastných odlišuje rozhodnutí být šťastní v každé době, v každém věku i situaci, ať se děje, co se děje. Snáze se to řekne, než zrealizuje. Zejména pokud se bojíme o sebe, své blízké nebo o svůj dosavadní životní styl – a k tomu v krizi velmi snadno dochází.  

Co pomáhá? Udržovat každý den jednoduchá pravidla: vstávat hned, jak se probudíme, těšit se z maličkostí a všímat si, v čem je dnešek lepší, než byl včerejšek. Pomáhá také přijímat v klidu to, co nemůžeme změnit, a s odvahou měnit to, co změnit můžeme. Plánovat realisticky a chválit se za snahu, nikoli jen za výsledky. A také se s nikým neporovnávat a nepěstovat si pocity křivdy, viny, hněvu či ponížení. Odpouštět a smiřovat se, být dobrými přáteli a žádat o pomoc ty, jimž důvěřujeme. Zdá se vám to těžké? Tak začněte maličkostmi. Třeba když vám někdo poděkuje, neříkejte „není zač“, ale „rádo se stalo“. A usmějte se. Uvidíte, jaké změny po čase taková maličkost dokáže.  

 

Kam nechodí slunce…  

Každodenní pobyt na slunci nebo alespoň braní vitaminu D3 v době, kdy je pošmourno, to je posila, kterou naše imunita ocení. Hladina vitaminu D v tucích rozpustného cholekalciferolu je u nás třetinová (20 ng/l) proti hodnotě, která je považována za minimální ochrannou hladinu (60 ng/l). Je to tím, že se většinu roku pohybujeme uvnitř budov, zatímco celá tisíciletí jsme byli zvyklí trávit den venku. A věřte, občasná návštěva solária těch zhruba čtyřicet chybějících hodin na slunci týdně vážně nenahradila ani v době, kdy solária nebyla zavřená. Proti rovníkovým oblastem je u nás na severní polokouli navíc v zimním období slunce málo, proto dodávku vitaminu D3 (alespoň 4000 IU denně) ocení nejen děti, starší lidé, sportovci a fyzicky pracující, ale doslova každý. Ale hned jak vysvitne sluníčko, jděte ven. Vaší imunitě to prospěje nejvíc.  

 

Živá voda a čerstvý vzduch 

To je dvojice, která se dělí o třetí a čtvrté místo v žebříčku desatera pro zdraví. V době viróz omezujme sladké nápoje, kávu a alkohol. Nahrazujme je čistou vodou, občas i různými vodami minerálními (střídat!), bylinnými a ovocnými čaji, prospívá i ten zelený, a vymačkanou šťávou z ovoce i zeleniny – vše ředěné 1 : 2 opět čistou vodou. Vodou s trochou soli si lze proplachovat nos. Vodou spíše chladnější je dobré se ráno a večer otužovat. Zejména teď v zimě chladná voda i vzduch imunitě velmi prospívají.

Placená zóna

Kateřina Cajthamlová