Online archiv

Vydání: 2/2021

Chléb a hry aneb fotbal v čase protektorátu

Jan Nejedlý, 2/2021
Zatímco v roce 1942 provedli českoslovenští výsadkáři atentát na zastupujícího říšského protektora, o rok později usmrtili Heydrichova desetiletého syna fotbalisté SK Čechie Panenské Břežany, kteří se vraceli z utkání.

Zuřivost za katedrou i v parlamentu

Jiří Lacman, 2/2021
Americký prozaik Stephen King napsal v roce 1977 román Zuřivost, který pojednává o studentovi, jenž zastřelí učitele a žáky si vezme jako rukojmí.

Odešel tvůrce Boříka a spol.

Jan Nejedlý, 2/2021
Ve věku pětasedmdesáti let zemřel spisovatel Vojtěch Steklač, autor řady oblíbených knih pro děti a mládež.

Desatero pro zdravou imunitu

Kateřina Cajthamlová, 2/2021
Máme za sebou rok, kdy se celá civilizace po letech klidu a blahobytu probudila z naivní představy, že jsme si podmanili přírodu a máme na vše rychlá řešení.

Proč dětem lžeme?

Daniela Kramulová, 2/2021
Lhát se nemá, učíme se všichni už od dětství. Lež má krátké nohy a s poctivostí nejdál dojdeš – i v příslovích přecházejících z generace na generaci k nám promlouvají zobecněné morální principy. A přesto lžeme.

Montessori vzdělání je pro každé dítě, ale ne pro každého rodiče

2/2021
Veronika Kotůlková je ředitelkou základní školy Labyrint v malé obci ve Slezsku. Jaká byla její životní cesta? Po studiu učitelství angličtiny a němčiny zůstala na půdě vysoké školy. Doktorát dodělávala v Německu, kde s rodinou několik let žila. Po návratu do Čech si čím dál víc uvědomovala, že pracovat s dětmi je třeba už od nejútlejšího věku. Poslední kapkou na cestě k Labyrintu byla zkušenost nejstarší dcery v klasické základní škole. ZŠ Labyrint Lhota u Háje ve Slezsku je mezi Montessori školami popelkou, protože má i druhý stupeň.

R. U. R. po sto letech

2/2021
O Karlu Čapkovi (1890–1938) se letos i loni mluvilo hodně. A možná se ještě nějaký ten pátek mluvit bude. Loni na podzim to bylo totiž právě sto let, co vydal knižně u Štorcha-Mariena svou zřejmě nejslavnější divadelní hru R. U. R.

Zabijačka jako součást výuky?

Jiří Karban, 2/2021
Nelekejte se! To není výzva k násilí na dětech ani na vyučujících. Upřímně míněná otázka je pouhým nastolením tématu, před nímž někteří úzkostliví rodiče chrání své potomky.

Může být vážná hudba zábavná?

Jan Nejedlý, 2/2021
Metoda Batti Strauss, nazvaná podle jména své zakladatelky, si klade za cíl přirozenou formou přiblížit dětem vážnou hudbu. Je postavena na aktivním poslechu hudby, v jejímž rytmu žáci vykonávají taneční pohyby, které předvádí učitel. Díky poslechu se děti bezděčně seznámí se strukturou hudební skladby. Za pomoci vlastního těla vnímají dynamiku hudby.

Dva jazyky v jedné rodině

Lucie Zormanová, 2/2021
Za bilingvního je považován ten, kdo mluví dokonale dvěma jazyky na úrovni rodilých mluvčích. V České republice v současné době narůstá počet dvojjazyčných rodin. Jak probíhá bilingvní výchova?

Stáňa

Jan Nejedlý, 2/2021
Setkali jsme se v dětském domově v Klánovicích, kde momentálně pobývá. Stáňa – tak jsem si ji pro sebe pojmenoval – byla tak laskavá, že se se mnou podělila o svůj životní příběh. Neuvěřitelný příběh.

Děti už dneska z děcáku neutíkají…

Jan Nejedlý, 2/2021
Bydlím na okraji Prahy v Klánovicích, kde od roku 1949 funguje dětský domov. Hlavní budovu tvoří prvorepubliková vila s věžičkou a andělíčky ve výklencích. Když byly moje děti malé, pravidelně po Vánocích před děcákem okukovaly popelnice, z nichž vyčuhovaly krabice od drahých hraček. „Ti se mají, tady bych chtěl žít,“ pronesl kdysi prostomyslně můj malý synek. S podobně naivními otázkami jsem se dostavil za ředitelkou dětského domova Danou Kuchtovou, někdejší političkou, chvíli dokonce ministryní školství, která se v práci pro děti bez domova podle mého našla. Ostatně, dělá ji už dvanáctý rok…