Karbaníci od Zborova

V roce 2020 uplynulo sto let od návratu československých legií z Ruska. Jedním ze zajímavých počinů, který má připomenout jejich slavný příběh a odkaz, je i nová společenská a vzdělávací stolní hra typu whooshback s názvem Československé legie Rusko, která počátkem letošního roku vstoupila na český trh.

Whooshback je hra na principu vykládání karet podle stanoveného vzoru. Sadu tvoří vedle hracího plánu 108 kanastových karet, z nichž 76 se vztahuje ke klíčovým událostem z dějin československých legií a 32 dalších karet představuje osobnosti spjaté s legiemi.  

 

Příběh carského pokladu 

U hracích karet je nutné ocenit výběr relevantních informací a pěkné grafické provedení s využitím ilustrací. Karty představují jak relativně známé události jako například bitvu u Zborova, sibiřskou anabázi či příběh carského pokladu, tak i méně známé kapitoly z legionářských dějin v Rusku, jakými byly boje o tunely či morální rozklad některých částí našich jednotek. Krátké popisky s klíčovými informacemi na kartách vhodně doplňují delší texty ve více než osmdesátistránkovém tištěném návodu ke hře. Postupuje-li hráč podle nastíněného modelu, postupně se seznamuje s jedinečným příběhem našich moderních dějin.  

Celou karetní hru lze chápat také jako netradiční interaktivní učebnici či ilustrovanou encyklopedii, která je určena zejména laické veřejnosti, popřípadě fanouškům vojenské historie. V této podobě je hra také překlopena do internetového prostředí. Je chvályhodné, že základní a střední školy mají k on-line verzi po registraci na stránkách projektu přístup zdarma. Značně se tím totiž zvyšuje možnost edukativního využití.  

 

Hádej, kdo jsem 

Hra má hned několik zásadních výhod. Malá, ale pevná krabička, v níž je celá sada uložena, umožňuje její snadný transport na dovolenou či výlet. Kladem je i herní variabilita: karty lze bez hracího plánu využít pro tradiční karetní hry jako kent, žolíky, kanastu, poker či prší. Též je možné karty snadno upotřebit ke hře typu „hádej, kdo jsem“. Karty lze také vykládat ve stylu hry pasiáns či řadit chronologicky nebo do podoby myšlenkových map.  

Hra je určena jak malým skupinám včetně rodiny, tak větším kolektivům, jakými jsou třeba školní třídy. Některé herní varianty předpokládají jisté základní znalosti o problematice československých legií, jiné nevyžadují prakticky žádný vhled do tohoto tématu. Za drobnou revizi by však stál návod ke hře, který obsahuje několik nejasných instrukcí a pokynů.  

Hra je autorským dílem Zdeňka Ležáka. Novinář, publicista a šéfredaktor časopisu pro mládež ABC má za sebou již sedmnáct publikací. Mezi ně patří také úspěšný komiks z roku 2014 s názvem Stopa legionáře, který ilustracemi doplnil výtvarník Michal Kocián. V různé fázi přípravy jsou i další autorovy hry whooshbackového typu. Nejblíže k dokončení jsou osudy našich legií v Itálii a ve Francii a hra věnovaná protektorátu Čechy a Morava.  

Celý projekt Whooshback se jeví jako dobrá cesta k přiblížení vybraných historických témat širší veřejnosti, včetně mladé generace, která by svůj čas asi těžko věnovala četbě odborné literatury o vzniku a dějinách vojenské síly, která měrou zásadní přispěla ke vzniku samostatného československého státu. A navíc, hodin moderních dějin není v českém vzdělávacím systému často stále dost. Hry podobného typu mohou tento nedostatek aspoň trochu vykompenzovat.    

Radek Aubrecht