Z Ostravy do Iowy

Barbora Pokorná (20) je absolventkou ostravského Gymnázia Hello. Aniž by to kdokoli výrazněji registroval, zvládala čtyři roky studia na bilingvním gymnáziu, vrcholový tenis a ještě k tomu systematickou přípravu na studia v USA. Letos nastoupila na tenisové stipendium do Iowy. Nedávno mi posílala fotky. Mezi nimi i plakát, který iowské studenty zval na přednášku hostujícího profesora Tymothyho Snydera. „Paní učitelko, to je ten historik, kterého jste nás přinutila číst! Zajdu si na něj.“ Nakonec nezašla, ale šancí bude mít ještě mnoho. Cestu velkých příležitostí si totiž už vybojovala.


Náš den se už chýlí ke konci, u vás je 11:45. Co už jste stihla a co vás ještě čeká?

Nikdo z holek dnes nechtěl na kurty, oficiální trénink dnes nemáme, takže už mám za sebou intervalový trénink v posilovně. Ve dvě mě čeká on-line sociologická přednáška, poté jdu na přednášku o mezinárodních vztazích a pak mám diskusní seminář k předmětu mezinárodní vztahy. V malé skupině tam řešíme, co bylo na přednášce. Dneska mám výstup na téma International law and norms (Mezinárodní právo a normy – pozn. redakce).


Máte ještě hodně on-line přednášek?

Tymothy Snyder byl on-line, takže jsem ho vynechala. (smích) Jinak ale převažují přednášky in person, tedy naživo, protože covid už tady nikdo neřeší, ten tady už neexistuje. Naočkovaní jsou asi téměř všichni. Očkuje se v supermarketech, lékárnách, studenti za to dostávají dárkové poukazy. Nejsou tady žádné restrikce, roušky, nic.


Kdy přesně se začal uskutečňovat váš sen o studiu v Iowě?

O možnosti jít studovat a hrát tenis do Ameriky jsem se dozvěděla, když mi bylo čtrnáct. Moji kamarádi, kteří už tam byli, mi o prázdninách vyprávěli, jak jde kombinovat studium v zahraničí a hra tenisu na vysoké úrovni. To mě nadchlo. V prvním ročníku na gymplu jsem podepsala smlouvu s agenturou, která sportovcům pomáhá s testy, papírováním, komunikací s trenéry a výběrem zahraniční univerzity. A při studiu jsem postupně dělala potřebné testy, přijímací zkoušky a vyřizovala víza.


Za celou tu dobu nenastaly žádné pochybnosti z vaší strany? Člověk se přece jen mění…

Byla jsem si jistá. Jediný strach jsem měla z covidu. Bála jsem se, že nás třeba do Ameriky nakonec ani nepustí.


Kdy jste se definitivně dozvěděla, že jste přijatá?

Hlavní testy jsem si dělala ve třetím ročníku na gymnáziu, abych si ve čtvrťáku uvolnila ruce pro českou maturitu. SAT test obsahuje středoškolskou matematiku, kritické čtení a psaní v angličtině. Čtenářská část obsahuje pět náročných textů – já se musela popasovat s americkou legislativou. Na tento test jsem se připravovala asi čtvrt roku, a on se pak kvůli covidu o půl roku posunul. Test jsem psala v Praze, dopadl dobře. A pak mě čekalo ještě psaní testu TOEFL určeného pro neanglické studenty. Ten už se kvůli covidu psal on-line. Tedy od konce třetího ročníku jsem byla přijatá a měla podepsanou smlouvu.


Škola je předpokládám běžně placená.

Studenti, kteří nejsou z Iowy, platí nějakých čtyřicet čtyři tisíc dolarů ročně. Já mám vše pokryto sportovním stipendiem. Plus mi měsíčně posílají sto šedesát dolarů pro vlastní potřebu. Příští rok budu měsíčně dostávat ještě víc, abych si mohla platit bydlení, protože už nebudu na kolejích.


Jaké úrovně musí tenistka dosahovat, když chce vůbec uvažovat o stipendiu?

Iowa má velmi vysokou úroveň tenisových hráčů. Americká univerzitní liga NCAA má tři části. Division 1 je nejvyšší třída, kde jsem já. Každá oblast v Americe má navíc svou konferenci, v níž je asi patnáct škol. A pět těch nejlepších konferencí z celé Ameriky ještě patří mezi Power Five conferences. A já jsem v jedné z nich. Když vás přijímají, řídí se vašimi výsledky z mezinárodních turnajů, které sledují on-line. A pak ještě existuje žebříček UTR (Universal Tennis Rating), kde se kombinují výsledky z národních a mezinárodních turnajů. A já jsem v něm byla vysoko.


Kdybyste to měla nám Čechům přiblížit na české tenisové úrovni?

V České republice jsem vždy ve svém ročníku 2001 byla do desátého místa. Dvakrát jsem byla ve čtyřhře v republikovém finále, dvakrát v semifinále.

Placená zóna