Mít záchranné lano

Jiří Pavlík (22 let) vystudoval Střední školu technických oborů v Havířově. Tři roky se učil automechanikem a pak přidal dvě léta nástavby oboru podnikání, které ukončil maturitou. Nyní už pracuje, ale nedávno byl vyslán jako ambasador učňů za Českou republikou do Bruselu. Konaly se zde oslavy pětatřiceti let projektu Erasmus plus, který ovlivnil život řadě mladých lidí. Včetně Jirky. Jen o Erasmu to ale nebude.

Je známo, že Erasmus hojně využívají vysokoškoláci a gymnazisté. Výjezdy učňů a žáků odborných škol zase tak časté nejsou. Vy jste absolvoval hned dva. 

Ve druháku jsem byl dva týdny v Anglii. Druhou stáž jsem absolvoval loni. Tři měsíce jsme zlepšovali své dovednosti v Portugalsku. 


Jak jste na tom s angličtinou?

Od sedmé třídy jsem na ní makal. Hodně mě bavila. Na střední škole si mě pak angličtináři všimli a hned se mě ptali na Erasmus. Já tehdy vůbec nevěděl, o co jde. Když mi to vysvětlili a možnost vycestování nabídli, hned jsem po tom skočil. Byl to právě můj třídní učitel angličtinář, který mě přesvědčil. 


Předpokládám, že ne všichni spolužáci, s nimiž jste vyjel, na tom byli s angličtinou tak dobře jako vy. Jde mi o to vysvětlit, že neznalost jazyka nemusí být až tak velká překážka pro výjezd.

Do Anglie nás jelo deset. Většina z nás anglicky celkem dobře mluví, ale pár mých kamarádů anglicky příliš neumělo. A byl to právě zase náš učitel, který je motivoval, aby přesto vyjeli a jazyk vylepšili tam.


Kde jste se angličtinu učil vy? Byla to škola?

Spíše to nastartovala videa na YouTube. Zajímalo mě, co tam všichni řeší. Ale velké díky patří i škole. Když mě angličtina začala bavit, hodně mi pomohla.


Měl jste jiné sny než se stát automechanikem. Proč jste nakonec šel na učiliště?

Chtěl jsem studovat herectví. Ale rodiče mi s ohledem na budoucnost doporučili nějakou jistější specializaci. Řemeslný obor je dnes jistota budoucího uplatnění. Mimo jiné mě lákala i možnost získat řidičské průkazy zdarma, ale i jiné výhody. 


Praktičnost tedy porazila touhu. 

Dlouho jsem zvažoval a nakonec se rozhodl. Ale stejně mě touha zapsat se na herecký kurz či zkusit nějaký konkurz zatím neopustila. 


Placená zóna