Potemnělé příběhy

Pokud byl březen Měsíc knihy, v dubnu se kniha oslavuje rovnou dvakrát. Druhého je Mezinárodní den dětské knihy a třiadvacátého Světový den knihy a autorského práva. První svátek připomíná narození Hanse Christiana Andersena, druhý úmrtí Williama Shakespeara. Život a smrt jsou pak samozřejmým motivem i v následující knižní trojce, kde se setkávají mýty, komiks a žánr zvaný young adult.

Víte, jakou barvu mají vlasy bohyně Sif, jak funguje kladivo Mjöllni a co se stane s hrůzostrašným vlkem Fenrim při ragnaröku? Pokud ne, pak sáhněte po knize Severské mýty (vydal Slovart) autorské dvojky Matt Ralphs (text) a Katie Ponderová (ilustrace) a seznamte se, jak pobízí podtitul, „s bohy, nestvůrami a hrdiny starých Seveřanů“. 


Život je boj

Jde o víc než dvacítku příběhů a jako bonus sumu encyklopedických hesel. Zatímco hesla jsou statická, příběhy dějové a plné akce. V řadě motivů pak docela syrové a surové. City jsou tu vypjaté, přepjaté – a život je boj, samá nástraha, záludnost, zrada. Naštěstí jsou tu šibalství a magie, které celou věc solidně odlehčují. Tohle mají ale všecky mytické příběhy společné. Ani indiánské legendy, ani české pohádky nejsou v původním znění. Před tím, než je ohladil nemilosrdný kánon do pohodlně konzumovatelného tvaru – žádná selanka. 

Nejsilnější momenty? Zaprvé zjištění, že Loki není veselý chlapík se slabostí pro mystifikaci a hru, ale neslitovný, docela sebestředný grázl, kterému je vlastní hlavně zlomyslnost. Zadruhé obraz posledních dnů, jmenovaného ragnaröku, kdy se všecko zvrtne v šílený chaos, „světový had bodá a máchá ocasem“ – a prastaří bohové lehnou popelem. Severské mýty jsou nakonec možná aktuálnější četba, než by se zdálo.


Placená zóna