Je tu jaro a s ním i řada módních věcí, které by naše babičky ohodnotily očima v sloup a naši rodiče ironickým dotazem: „No a co, že to dělají všichni? Když všichni budou skákat z okna, budeš to dělat i ty?“ Pojďme se tedy podívat, co nám jarní období přináší a jak se to na nás může podepsat. Většina věcí se týká dívek, slečen a žen.

1/ Jarní detox

Módní jarní stravování, tzv. detox a zelené potraviny. Posledních pár let sleduji boom těchto informací v médiích, na internetu, na sociálních sítích, ale hlavně v hlavách těch, co k nám přicházejí „na hubnutí“. 

Nejen dívky a ženy na jaře důvěřivě jedí a pijí různé směsi a kouzelné byliny, koupené bůhví od koho v e-shopech, a pijí výtažky jedovatých rostlin typu aloe. Věděli jste, že na spáleniny a drobná poranění se zevně užívá gel z aloe, ideálně z čerstvých listů rostliny, zatímco latex z pletiv listů aloe působí jako razantní projímadlo? Je tedy rozumné dobře vybírat výrobce, od nějž extrakt z této rostliny kupujeme, abychom do sebe nedostali ani kapku toxického glykosidu barbaloinu podezřelého z rakovinotvorných efektů. 

Zda pít odvar z kopřivových listů, je zas dobré konzultovat s lékařem, který nám léčí vyšší krevní tlak nebo ledviny, protože kopřiva má silný diuretický (močopudný) efekt a může s léky dost zamávat. Vždy se raději zeptejte alespoň v lékárně, než se do těchto jarních experimentů se zdravím pustíte. A sdělte lékárníkovi vše, co berete. Tedy i názvy ostatních dietních a vitaminových přípravků a hlavně předepsaných léků. Jinak zdánlivý detox může končit škodami na zdraví. 

Placená zóna

Kateřina Cajthamlová