Alergie na domácí mazlíčky

Zvířata dokážou zlepšit nejen naše psychické zdraví, ale pomáhají odstraňovat i některé fyzické a ryze medicínské problémy. Přítomnost domácích mazlíčků s sebou ovšem nese i různá rizika.

U nás chováme zejména psy, kočky, ale i zakrslé králíčky, želvy, andulky, hady či morčata. V přepočtu na obyvatele chováme doma z celé Evropy nejvíc zvířat. Důvodů, proč zrovna v Česku je taková obliba mazlíčků, existuje mnoho. Nejčastějším motivem je nebýt sám. Mít doma přítele, co nás pokaždé přivítá, který nás bere takové, jací jsme, a nekritizuje. To může pomoci dospělým i dětem. 

Pro dospělé je chov domácích zvířat často náhradou za děti, které odešly z domu. A tak zvířátka dostávají hračky, oblečky i zvláštnosti typu aroma masáž! Za psa zaplatíme zhruba třináct, za kočku devět tisíc korun ročně. Za všechna domácí zvířátka utratíme ročně kolem devíti miliard. A to u nás ještě funguje takřka devadesát neziskových organizací, jež se starají o zatoulaná nebo stárnoucí zvířátka.


Zázraky i hrozby

Zvířata mohou být v životě dítěte užitečnými pomocníky. Vezměme si třeba jen canisterapii, kdy psi pomáhají postiženým dětem. Tato metoda působí v mentální, pohybové i smyslové rehabilitaci dětí vysloveně zázračně. Po terapii děti lépe komunikovaly, méně se bály pohybu, neklidné se zklidňovaly, lenivé aktivizovaly a všechny bez výjimky se přestávaly bát psů. Snižovala se i vzájemná agrese dětí mezi sebou. Zlepšila se dětská emocionalita i sociální cítění, mírnilo se svalové i psychické napětí a lepšila se integrace dětí do kolektivu i adaptace při odloučení od rodičů.

Placená zóna

Kateřina Cajthamlová