Kurs vlastenecké identity

Pokud chcete s dětmi mluvit o smyslu vlastenectví a jeho projevech, využijte dvě výrazné příležitosti, které nabízí měsíc květen. Na praktických ukázkách je možné demonstrovat hloubku i mělkost hojně užívaného pojmu.

V posledních letech přibývá jedinců, co mají dojem, že stačí přišpendlit vlaječku v profilu na sociální síti a tím je odpracováno. Není! To by bylo příliš jednoduché. A mezi námi, buďme rádi, že se toho nedožili velikáni jako Palacký, Havlíček Borovský, Masaryk, Čapek nebo Kryl. Výběr jmenovaných snad není nutné blíže vysvětlovat. Kdo dočte až na konec, dovtípí se zcela. 


Uniformy a dresy

Především zkušení češtináři asi potvrdí, že není marné občas zadat slohovou práci, z níž by se dozvěděli, jak jejich žáci popisují vztah k rodné vlasti. Chápou toto téma jako něco současného, autentického, anebo spíš jako křečovitý pozůstatek dávných časů? Obojí platí. Jen by bylo ošidné házet na papír procenta, který pohled na věc je většinový a menšinový. Podstatné je, že stále existují důvody k úvahám a debatám. Co je to vlast, co pro nás znamená, jak ji můžeme pomáhat nebo škodit. 

Placená zóna

Jiří Karban