Cvrnkací kroužek

Když zavřete oči a vrátíte se v myšlenkách do her svého dětství, možná se vám ze všech koutů vzpomínek vykutálejí veselé pestrobarevné kuličky. Vybavíte si ten pocit, kdy jste vyběhli s kamarády ven, abyste se utkali v kuličkové bitvě a získali některou z barevných hliněnek či průhledných skleněnek s magickými tvary uvnitř. Možná už jste na kuličky zapomněli. Není to škoda?

Co si přicvrnknout některé vzpomínky z dětství zpět, a kromě toho strávit příjemný čas při hře jak s rodinou, tak s přáteli? V Česku dnes působí šestnáct kuličkových klubů. V roce 1998 byly uspořádány první čtyři turnaje v kuličkách a rok nato byl založen Český kuličkový svaz. Jeho aktivní člen Daniel Beseda nám poradí, jak do této bohulibé aktivity zapojit i naše děti.


Text: Šárka Kubcová


Od kolika let se lze přihlásit do kuličkového oddílu?

Kroužek není věkově omezený, ale je vhodný od pěti až šesti let, a to proto, že dítě musí umět počítat do deseti. Každý hráč má totiž při hře deset kuliček. Ale pořádali jsme akce i pro mateřské školy. Malé děti nás překvapily, jak rychle pochopily pravidla. 


Jak to chodí ve vašem kroužku?

Co se týká pravidelné činnosti v oddíle, klubové tréninky probíhají často, ale většina hráčů trénuje zejména tím, že se pravidelně účastní všech typů turnajů. Kluci a dívky hrají obvykle společně. Pořadatelé se ale mohou rozhodnout, zda bude turnaj společný pro obě kategorie, nebo zda bude každá kategorie hráčů hrát zvlášť. Typickým příkladem jsou turnaje v Neratovicích nebo Kralupech nad Vltavou. V oddílech ale trénují chlapci i dívky společně. V rámci Českého kuličkového svazu existuje Národní žebříček pro všechny kategorie, Národní žebříček juniorů do dvanácti let včetně a Národní žebříček klubů. Zde se mohou hráči porovnávat, jak si v rámci Česka vedou. Kuličky se hrají samozřejmě na celém světě, ale většinou mají odlišná pravidla. 

Placená zóna

Šárka Kubcová