Ke dvěma výročím Jaroslava Haška

Je to sice oslava trochu oklikou – ať toho výročí úmrtního v lednu, nebo toho narozeninového v dubnu –, ale právě takové měl velký mystifikátor Jaroslav Hašek (1883–1923) ze všeho nejradši. Pojďme si představit jednu literárně-historickou kuriozitu. Směle do toho!

V roce 1902 otevřel v Praze svou živnost nakladatel Adolf Synek (1868–1943). Vydával nejdřív lehčí, humoristické věci, později přibral krásnou i naučnou literaturu pro děti a mládež, a to jak původní českou, tak překladovou. Na přelomu dvacátých a třicátých let sázel odvážně i na komiks, publikoval knižně mimo jiné příhody kocoura Felixe a psiska jménem Bonzo. 


Muž se žralokem

Nejvíc ale nakladatele Synka proslavila spolupráce s pozdním Jaroslavem Haškem (1883–1923). Nejprve pomáhal s expedicí třetího a čtvrtého dílu Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války (1922), co realizoval Hašek ve vlastní režii s finanční výztuží několika svých kumpánů, prvořadě Franty Sauera, a po spisovatelově předčasném skonu se začal řádně starat o jeho dílo ve formě sebraných spisů; v letech 1924–1929 vyšly v šestnácti svazcích.

Placená zóna