Mölkky: přesné oko a trocha štěstí

Hledáte pro své dítě aktivitu, u níž nechybí adrenalin a zároveň rozvíjí sociální interakci? Činnost vyžadující logiku, rychlé počítání, pekelné soustředění, schopnost přesného míření na cíl a taktiku? Přesně tuto kombinaci dovedností vyžaduje tradiční finská házecí hra s tajemným názvem mölkky.


Několik dřevěných špalíčků, z toho jeden na házení, skromný prostor, tolik nadšených hráčů, kolik se jich sejde, stručná a nekomplikovaná pravidla – a zábava na celé odpoledne je zaručena. To je finská hra mölkky, jejíž historie sahá až do vikingské éry. Je zvláštní, že trvalo tak dlouho, než se rozšířila dále do Evropy a konečně také i do České republiky. Mölkky nevyžadují žádné speciální vybavení. Úspěch ve hře je založen na kombinaci náhody a dovedností. 


Pravidla

Při hře proti sobě hrají dva či více hráčů, případně družstev, střídajících se v házení. Tato variabilita je výhodná, neboť můžete hrát při jakémkoliv počtu přítomných účastníků. Hráči se snaží házecím kolíkem srazit mölkky, tedy dřevěné kuželky. 

Nejprve jsou mölkky rozestavěny do základního postavení. Pokud hráč nebo tým srazí jednu mölkku, započítá si hodnotu čísla na sražené kuželce. Porazí-li například devítku, získá devět bodů. Jestliže však srazí dvě nebo více mölekk, počítá se počet sražených kuželek. Pokud tedy leží například mölkky s čísly devět a pět, přičte si hráč pouze dva body. Body si hráč sčítá. Cílem hry je dosáhnout přesně padesáti bodů. Jestliže překročí padesát bodů, klesne na pětadvacet bodů a pokračuje dále. Po spočítání se sražené mölkky staví na místo, kde ležely. Hráč také nesmí třikrát za sebou minout, jinak by hned prohrál s nula body. Po dvou minelách je tedy dobré neriskovat a hodit alespoň něco, aby mohl pokračovat a klidně zase dvakrát minout.  


Placená zóna

Šárka Kubcová