CO LETÍ U DĚTÍ

PLAYSTATION

Existují dětské módy, jež mají život jepičí, přechodný i téměř věčný. K těm prvním si troufám řadit současnou trendy kratochvíli zvanou „bottle flip“, což je házení s poloprázdnou plastovou lahví tak, aby se v letu otočila a přistála bez zvrhnutí dnem na zem. Doufám, že pleskání plastu na školních chodbách či v dětských pokojíčcích brzy utichne.

Jeden čas se zas zuby nehty držela v přízni mládeže „vodnice“ neboli vodní dýmka. Koketovaly s ní i děti na základce a přes ujišťování, že bafání z „šíši“ (orig. shisha) není zdraví škodlivé, se zaplaťpámbu poroučela na smetiště dějin, nebo alespoň z mého obzoru. Opravdový evergreen zato spatřuji v herní konzoli PlayStation, která je už pro několikátou generaci hráčů věrnou družkou, jíž se drží i po uplynutí dětského věku.

Nosiče této hry se nedají příliš kopírovat, proto mají vývojáři ekonomicky stabilní zázemí a mohou rok co rok vysílat na trh dokonalejší verze svých produktů. Hra navíc není omezena na jednoho hráče, můžete přizvat kolegu a v pohodlí obýváku s ním svádět dechberoucí duely. Snad jedinou nevýhodou je připojení konzole k televizní obrazovce, čímž hráč blokuje mamince Prostřeno, sestře Ohnivé kuře a tatínkovi Mordpartu.

V naší rodině v otázce PlayStationu jednoznačně vede fotbalová simulace FIFA. Umožňuje nejen zahrát si v útoku Realu Madrid, ale vybudovat si i celou hráčskou kariéru a projít krok za krokem z okresního přeboru až do finále Ligy mistrů. V nejnovější verzi se lze vypracovat na šampiona dokonce z pouličního flákače s merunou. Hra kombinuje reálné prvky (kluby, hráče, ligy, turnaje) s fikcí, kdy Renda Voženílek z Postoloprt může koučovat Messiho s Ronaldem.

Ačkoli FIFA neobsahuje českou ligu, tuzemských hráčů ze zahraničních týmů či nároďáku v ní najdete dost. Několik ročníků hru doprovázel český dabing spíkrů Bosáka a Svěceného, tudíž mám už nadosmrti naposlouchány floskule typu „ta hlavička měla oči“, „míč orazítkoval břevno“, „dostal načechraný balón za obranu“ či „to byl zákrok jako z učebnice Lva Jašina“ (gólman Dynama Moskva).

Na virtuálním trávníku skotačí i dospělí jedinci včetně profesionálních fotbalistů. Někdo dokonce tvrdí, že hraní na PlayStationu zlepšuje u hráčů prostorové vidění, které pak mohou uplatnit při skutečném utkání. No nevím. Podle mě tkví popularita této hry v tom, že si u ní můžete léčit komplexy. Zatímco v reálu netrefíte branku ani z metru, tady můžete obehrát i Kaká. A máte-li šikovné prsty, může česká reprezentace umořit Španělsko poměrem 20 : 0, což nás vrací do časů Klapzubovy jedenáctky čili k pohádce.

J. N.