PŘIPOUTEJ SE, JINAK UMŘE JEDNOROŽEC

JAK VYCHOVÁ DĚTI HUSTÝ RODIČ Na to, abyste zdárně vychovávali své děti, existují na jedné straně seriózní pedagogické postupy, na straně druhé vychytané rodičovské triky. Tady najdete ty nejpovedenější z nich.

Nejspíš jste některý z nich už někdy použili. Třeba trocha hořčice na bradavce spolehlivě zažene chuť na maminčin prs, zvlášť když děcko již odrostlo kojeneckému věku. Stejně tak jste možná s potomkem zahrabali v parku do země dudlík s tím, že z něj za rok vyroste „dudlíkový strom“. Ano, trochu jste ho oblafli, ale zároveň zbavili trapného zlozvyku. Nemějte proto žádné výčitky svědomí a začněte si ze svých dětí trochu utahovat. Přesně to radí autoři příručky Připoutej se, nebo umře jednorožec!

Znáte to. Sedíte v autě a nutíte svéhlavé dítě, aby si zapjalo bezpečností pás. A ono chce stále vědět proč - argumenty typu, že bude v bezpečí nebo že je to ve vyhlášce, ho nepřesvědčí. Tak prostě zvoláte: „Připoutej se, jinak umře jednorožec!“ A pás zaklapne do zámku. Bez otázek. Vždyť je to tak jednoduché!

Kouřením k ošklivosti

„Když budeš kouřit, umřeš zbytečně brzy,“ říká Gabi dceři. Třináctiletá uličnice odvětí: „Všichni musíme jednou umřít, mami, tak mě tím nestresuj.“ Příště tedy když Gabi zahlédne na ulici vrásčitou starou dámu s cigaretou v ústech, celá se rozzáří a oznámí dceři: „Podívej se, to je moje kamarádka ze školy! Chodila o dvě třídy níž!“ To už zabere lépe.

Mini-mini-nudle

Carininy děti nejedí rýži, i když ji nikdy pořádně neochutnaly. Oba ji odmítají s argumentem pro dětskou logiku typickým: „Ne, já tohle nechci!“ Carina rýži přesto uvaří. Ale místo, aby vyjmenovala výživové důvody, tentokrát jednoduše zavolá: „Děti, máme mininudle!“ Ti dva radostně přiběhnou, koukají na rýži s rajčatovou omáčkou a Lea se zeptá: „To ale vypadá trochu jako rýže, ne?“ Carina se krátce zamyslí a pak odpoví „Mini-mini-nudle jsou obzvlášť malé dětské nudle se sladkou omáčkou.“ A heleďme, ti dva se začnou cpát, jako kdyby rýže byla od zítřka zakázaná.


Placená zóna

Johannes Heyers, Felix Achterwinter