Školní dress code

Existuje nějaký nepsaný dress code pro žáky i pro učitele? Řešili jste někdy oblečení svých žáků? Kritizovali jste jejich účes, piercing, tetování? Byli byste pro zavedení školních uniforem?

Školní dress code 


Existuje nějaký nepsaný dress code pro žáky i pro učitele? Řešili jste někdy oblečení svých žáků? Kritizovali jste jejich účes, piercing, tetování? Byli byste pro zavedení školních uniforem?

U nás na škole žádná psaná pravidla pro oblékání nemáme. Nicméně dbáme na slušné oblékání jak pedagogů, tak studentů, přičemž u pedagogů s tím problém nebývá. Stává se, že slečny studentky jaksi nerozlišují, jestli jdou do školy nebo na mejdan, a přijdou v příliš krátké sukni, s průramky příliš hlubokými. To řeším tím, že slečně někde stranou řeknu, že mě fakt nezajímá, že dneska má růžové spoďárky s kytičkami, a ať si na to dává pozor. Obvykle stačí jeden takový rozhovor a slečna už ví, co se hodí a co ne. Vzhledem k tomu, že máme na škole výtvarnou větev, setkáváme se s rozličnými účesy, barvami vlasů, originálními outfity, a je to osvěžující. Školní uniformy by toto setřely. Jakkoliv proti školním uniformám obecně nejsem, u nás na škole by mi to z tohoto důvodu přišlo líto.

Veronika Válková, Gymnázium Na Pražačce, Praha


Dress code u nás neexistuje, ale teoreticky si ho škola může dát do školního řádu. My tam máme povinnost bačkor a zákaz pokrývky hlavy ve třídě u kluků. Oblečení osobně neřeším, občas si z dětí dělám nezáludnou srandu třeba kvůli módním roztrhaným džínám. Účesy, piercing apod. neřeším; pokud se dítě chová normálně, ať vypadá, jak chce. V případě kázeňských výstřelků to ale někdy řešíme – třeba jedna šikanující parta se stejně oblékala (tehdy módní povislý zadek u kolen), s rodiči jsme se dohodli na normálních kalhotách. Bylo to v rámci změny chování celé party. A pomohlo to. Školní uniformy se mi líbí, ale ve státní škole je nemá smysl vyžadovat – museli bychom určit sankce za nenošení a to bychom se dostali na hodně tenký led. U soukromých nebo výběrových škol jsem pro. 

Michal Černý, ZŠ Praha-Klánovice


Placená zóna

Jan Nejedlý