Pedagogové mají nový spolek

Podfinancované školství, přebujelá administrativa či vnucená inkluze – to jsou některá z témat, jež chce řešit nedávno založená Pedagogická komora, jejímž prezidentem je učitel Radek Sárközi.

Stávající pedagogické spolky vám nevyhovovaly?

Stávající spolky se potýkají s velkým úbytkem členů, počítají se na desítky, maximálně stovky členů. Třeba Asociace ředitelů ZŠ má 160 členů, ale základních škol máme přes 4000. Některé skupiny pedagogů nemají svůj celostátní spolek vůbec, viz asistenti nebo učitelé ZUŠ.


Kolik máte členů?

Pedagogická komora je nejpočetnějším školským spolkem v ČR, přestože se oficiálně ustavil až na konci října tohoto roku. Aktuálně máme 1 500 členů. Z toho je 80 % učitelů, 15 % ředitelů škol a zbytek tvoří další pedagogičtí pracovníci.


Co bylo bezprostředním impulsem ke vzniku komory?

Fakt, že ministerstvo školství za ministrů Valachové a Štecha přestalo konzultovat svoje kroky s řadovými učiteli, k čemuž byl dříve využíván metodický portál www.rvp.cz. Při zavádění inkluze, kariérního řádu nebo změn ve financování škol neproběhla veřejná diskuze. Naše iniciativa reagovala na tuto situaci sepsáním výzvy senátorům k zamítnutí kariérního řádu a následně peticí, kterou podepsalo skoro 22 000 učitelů z 1 150 škol. Nebýt nás, kariérní řád by prošel.



Placená zóna

Jan Nejedlý