Zpívejte s dobou!

Pokud hledáte inspiraci pro další projektové dny na vaší škole – se zaměřením na poznávání novodobé historie – prolistujte starší učebnice hudební výchovy a zpěvníky. Nácvik a interpretace zapomenutých melodií jsou vhodnými prostředky pro vytvoření dobové atmosféry, v níž vyrůstala některá z předchozích generací.


Dávno nepoužívané učebnice nepatří do sběru ani do ohně. Jejich náplň je totiž zasažena trendy uplynulých desetiletí a leckteré z nich stojí za připomenutí. Žáci a studenti tak mají možnost pochopit, co ovlivňovalo jejich rodiče, prarodiče a další příbuzné v obdobích, kdy sedávali ve školních lavicích. A jestliže se dotýkáme výuky hudební výchovy, nutno zdůraznit, že existují písně, které se umí zarýt do paměti tak důkladně, že člověka neopustí do konce života. 


Tak například – absolventům čtvrtých tříd základních škol nejspíš zní v hlavě Tři čuníci a Grónská písnička od Jaromíra Nohavici, notoricky známý hit Tisíc mil nebo spirituál Stará archa. Současné žactvo má to štěstí, že v liberálním prostředí českých škol jsou k dispozici žánrově pestré zpěvníky a leckdy není problém v hodině zazpívat i to, co zrovna letí v rádiích a na internetových úložištích. 


 


Placená zóna

Jiří Karban