Škodí dětem veganství?

V nedávné době vzbudil vzrušenou debatu tuzemský případ učitelky mateřské školy, které bylo vedením doporučeno odejít ze zaměstnání, protože ve školce propagovala filozofii veganství a děti pak doma odmítaly jíst maso. Je veganství pro děti opravdu škodlivé, nebo přímo nebezpečné? A kde začíná a končí svoboda vychovatele?


Náš vztah ke konzumaci potravy je z velké části geneticky podmíněn. Na mysli mám geneticky založené preference chutí, toleranci různých typů stravy, potenciál reagovat alergicky na různé složky potravy či enzymatickou výbavu střeva. Během porodu a kojení navíc získáváme od matky tzv. mikrobiom – bakterie, které osidlují naše střevo a ovlivňují trávení. 


V dalším vývoji svého života pak přejímáme kulturní a stravovací zvyklosti úzké rodiny spolu s řadou přesvědčení a stereotypů s jídlem spojovaných. Zážitky z domova i ze školky a školy, do nichž se promítají zvyky a zlozvyky našich vychovatelů, vytvářejí naše budoucí postoje vůči stravě i režimové zvyklosti v dalším životě. Také tělesná stavba a hormonální výbava i různé zdravotní a stresové situace během života ovlivňují to, k jakému typu stravovacích zvyklostí se uchylujeme a které názory na stravu máme a prosazujeme. 


Placená zóna

Kateřina Cajthamlová