Rouhavý titulek je samozřejmě potřeba uvést na pravou míru. Sedmidílná série knih o mladém čarodějovi z pera britské spisovatelky J. K. Rowlingové znamenala pro dětské čtenářství svého času zázrak. Mládež zaujatá světem moderních technologií začala najednou stát fronty ve staromódních knihkupectvích, nemohla se dočkat dalších dílů, pořizovala pirátské překlady nových příběhů, a dokonce vymýšlela jejich další možná pokračování. Poprask kolem Harryho Pottera připomínal beatlemánii. Jenomže…


Jenomže první díl Harry Potter a kámen mudrců vyšel už před dvaadvaceti lety. A dodnes, když přijdete do knihkupectví, zabírají knížky o kouzelníkovi s jizvou na čele přední regály s dětskou literaturou. Vycházejí další a další vydání těchto notoricky známých románů, s novými ilustracemi, v kožené vazbě, v kartonovém boxu, v dárkové kolekci, v limitované edici. Do toho přispěla autorka bonusovými příručkami typu Famfrpál v průběhu věků, Bajky barda Beedleho, Fantastická zvířata a kde je najít či divadelní hrou Harry po dvaceti letech.


Úspěch filmových adaptací z bradavického impéria zrodil další vlnu lesklých publikací plných fotografií z natáčení: HP – Panoptikum postav, HP – Bytosti kouzelného světa, HP – Sbírka hůlek, HP – Rekvizity a artefakty, HP – Magická místa z filmů, HP – Velká kniha o kouzelných filmech, HP – Brumbálova armáda, HP – 3D Průvodce Bradavicemi. K tomu připočítejte ještě ryzí merchandising à la Mudlovské omalovánky, Bestiář Harry Pottera, Bradavická knihovna, legový Harry, plakáty Hermiony, samolepky s Brumbálem etc. S trochou temné nadsázky bychom mohli říct, že jde o nádor či spíše bradavici, která utlačuje ostatní knižní produkci pro děti. 


Bylo by dobré, kdyby dětský čtenář v záplavě kouzelnické veteše dohlédl i na jiné tituly. Třeba na imaginativní bilderbuchy výtvarníka Petra Nikla, na dobrodružné burlesky Petra Stančíka, na kreslené bedekry Miroslava Šaška, na vizuální poezii Petra Síse, na Všeobecný zvířetník doktora Revilloda od Ramóna Goméze de la Serny, na ztřeštěné humoresky typu Doktor Proktor a prdicí prášek či Detektiv Prdelka a tajemný vzkaz madam Brambůrkové. Místo aby děti potisící četly o Nebelvíru a Zmijozelu nebo si za pět minut prolistovaly Sbírku hůlek, za niž rodiče vypláznou pětistovku, mohly by se potěšit novinkami z nakladatelství Meander, Baobab, Labyrint, Běží liška a mnoha dalších, která servírují dětem doslova lahůdky. I proto jsme zavedli rubriku čtenářské gramotnosti, abychom tento nepoměr narovnali.





Jan Nejedlý