Arteterapií proti autismu

Arteterapeut František Kšajt přináší ve své nové knize minipříběhy – řečeno filmařskou mluvou – nasnímané z žabí i ptačí perspektivy. Prostřednictvím své profese nahlíží do nesnadného života dospívající autistické dívky.


Malování se slečnou K. je již druhou knihou Františka Kšajta, která se zabývá arteterapií. Zatímco předchozí titul Hovory arte byl pojat formou rozhovorů s arteterapeuty, aktuální kniha beletristicky zpracovává vlastní autorovu zkušenost. František Kšajt jako arteterapeut otevírá čtenáři dveře do světa desetileté autistické dívky. 


 


Bludiště emocí


Porucha autistického spektra je charakteristická problémy v oblasti sociální interakce, komunikace a představivosti. Dítě s tímto postižením má zpravidla obtíže porozumět jemným nuancím, které sebou nese každá verbální a neverbální komunikace. Dítě obtížně interpretuje emoce a jejich projevy, často ulpívá na opakujících se vzorcích jednání spojených například s denním řádem nebo hrou. Narušení každodenní rutiny může ohrozit duševní rovnováhu dítěte a zapříčinit například úzkostný stav. Každé autistické dítě je ovšem originální, a proto je velmi těžké apriori předvídat, jakým způsobem bude konkrétní dítě reagovat a vyvíjet se. 


Placená zóna