Výchova gentlemanů v Čechách

Nestačí je živit, šatit a dbát na rozvíjení jejich schopností a skrytých talentů. Ani materiální zabezpečení není zárukou, že z nich vyrostou dobří a úspěšní muži. Nesmíte totiž podceňovat význam společenské výchovy.

V každodenním životě se můžete přesvědčit, že nevychovaných kluků je víc než dost. Hned vás napadne: Kdo udělal chybu? Vždyť jsou tak zanedbaní! 

Začíná to zdánlivou maličkostí, kdy vás synové vašich sousedů nebo známých nezdraví. A přitom nemají důvod. Ukázkovou laboratoří jsou vozidla veřejné dopravy. Náctiletí mužové s pomocí módních technologií a s nezbytnými sluchátky v uších předstírají, že dění v bezprostředním okolí se jich netýká. Nenamáhají se uvolnit místo k sezení, s batohy na zádech zacpávají vstupy do vozů, ignorují základní pravidla pro přednost chůze, nevnímají těhotné ženy, invalidní spoluobčany a celkově jsou jaksi mimo. Anebo telefonují tak, aby to všichni kolem museli poslouchat. Jistě, neplatí to pro všechny, ale jen pro některé. Jenže těch druhých je víc, než by bylo zdrávo.

A co my dospělí a poučení? Necháme to plavat? Vyřešíme to tím, že popsané jevy budeme pouze ignorovat anebo se společně ujistíme, že se s tím nedá nic dělat? I tak. Prostě se jen vymluvíme na všeobecný úpadek mravů a pojedeme dál. 

Placená zóna

Jiří Karban