5x netradiční sporty

Přitáhnout dnešní děti ke sportu není občas úplně snadné. Nabízíme proto několik netypických sportovních aktivit, které mají potenciál malé pecivály zaujmout a vtáhnout do hry tak, že si ani neuvědomí, že vlastně sportují.

DISC GOLF

Disc golf je aktivita s létajícím diskem (frisbee), která je pravidly podobná golfu. Cílem hry je trefit létající talíř na cíle s co nejmenším počtem hodů. Cíl tvoří většinou ocelový koš, postačí však i strom, pařez nebo dřevěný kůl zatlučený do země. Průměrná vzdálenost cíle bývá kolem 100 metrů. Na rozdíl od klasického golfu nepotřebujete drahé náčiní. Nemusíte být ani členem golfového klubu a platit poplatky za vstup na hřiště. Disc golf lze hrát všude, kde je dostatek místa. Ideální jsou městské parky, nebo příměstské oblasti s volnými plochami na házení.


LONGBOARD

Longboard je delší a pokročilejší varianta skateboardu. Liší se tvarem a velikostí desky i koleček. Díky propracované technologii je longboardové prkno stabilnější, přejede mnoho nerovností a zatáčet na něm můžete stejně jako na snowboardu. Původně se tento sport vyvinul ze surfování, kdy jezdec dociluje změny směru nakláněním a otáčením v pase. Tento sport údajně vznikl v 70. letech 20. století v amerických letoviscích Santa Monica a Venice Beach, když surfaři hledali způsob dopravy na pláž a zábavu na dobu, kdy nejsou vlny.


SLACKLINE

Slackline je chození po popruhu napnutém mezi dva kotvící body. Tato aktivita posiluje smysl pro rovnováhu a držení celého těla. Díky balancování na „lajně“ se zapojují vnitřní svaly podél páteře. Slackline se dělí na dvě odvětví – highline neboli chůze na popruhu ve výšce několik desítek až stovek metrů nad zemí. Pro děti je vhodnější trickline, kdy je širší popruh natažený nízko nad zemí. Popruh funguje i jako trampolína, na níž lze dělat salta. Kromě toho existují ještě varianty longline (třicetimetrová lajna nízko nad zemí) a waterline (lajna natažena nad vodou).


Placená zóna

Šárka Kubcová