Online archiv

Vydání: 5/2019

V naší škole straší

Ervín Bedrníček, 5/2019
Na naší škole se měl konat zápis do prvních tříd. Ředitel Kodejšek se vrátil ze školení ohledně organizace zápisu pobledlý a s třasem v kolenou. Při rauchpauze mu totiž ředitelští matadoři sdělili, že největší potížisti jsou rodiče odmítnutých prvňáčků. Nepřijetí svého potomka považují za těžkou urážku na cti, ne-li přímo za hrdelní zločin. Rozlíceni svým hněvem jsou pak jako mstitelé prorokova vousu schopni na školu poslat inspekci, OSPOD, policii a v ideálním případě i jednotku rychlého nasazení. Nejlepší je tedy přijmout každého a nemít žádný převis žáků.

Základka je silový sport

Jan Nejedlý, 5/2019
Olga Stehlíková je v literárním světě známa jako básnířka, redaktorka či literární kritička, jež se hojně zapojuje do intelektuálních polemik. Pro čtenáře bylo proto překvapením, když se její jméno objevilo na obálce novely pro děti. A to ještě z baletního prostředí a s klukem v hlavní roli. Nutno dodat, že její próza Kluci netančej! se čte jedním dechem.

Herci zasadili pohádkovník

Jan Nejedlý, 5/2019
Šest herců, pět hodin poslechu a moře pohádek – tak by se dala charakterizovat audiokniha Pohádkovník aneb Herci čtou své oblíbené pohádky. Zkušení herečtí harcovníci tentokrát nezasedli k mikrofonu proto, aby utrhli další kšeft, ale aby načetli příběhy, které je samotné v dětství ovlivnily do té míry, že je chtějí předat dalším generacím dětských posluchačů.

Kocovina po přijímačkách

Jan Nejedlý, 5/2019
Tak už máme za sebou jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Všechny děti se nakonec někam dostaly, jelikož nabídka převyšuje poptávku. Na You Tube se přijatí deváťáci zasmáli tradičnímu videu s bezzubým chichotajícím se Španělem, které zparodovalo testové úkoly o ozubených kolečkách či minibagru.

Panenky v půllitru

Jan Nejedlý, 5/2019
Všimli jste si, že dnes chodí řada děvčátek do školek a škol s půllitrem v ruce? Nevěříte? Pochopitelně nejde o malé pivařky. V plastovém korblíku s uchem si nesou panenku LOL, aby se pochlubily spolužačkám, kolik peněz zas z rodičů vymámily.

Zlatá Ámoska ze Šumavy

Karla Tondlová, 5/2019
Titul Zlatý Ámos letos získala Pavlína Kopáčiková, která učí na prvním stupni základní školy v šumavském Vacově. Podporovali ji nejen její čtvrťáci, kteří ji do ankety o nejoblíbenějšího učitele přihlásili, ale celá škola. Při finálovém klání byla žlutá trička jejích příznivců nepřehlédnutelná. Po třech letech nadvlády mužů tak koruna pomyslného krále českých učitelů přešla do rukou ženy.

V hájemství Hejného metody

Zora Mašatová, 5/2019
Hejného metoda představuje alternativu k tradičnímu pojetí výuky matematiky. Touto metodou se v současné době vyučuje téměř na pětině základních škol v České republice. Přístup k žákům a výuce je založen na dvanácti klíčových principech, které se opírají o dlouhodobý vědecký výzkum Milana Hejného a jeho otce Víta Hejného.

Tajemné nemoci a zázračné léky

Kateřina Cajthamlová, 5/2019
Kouzelné přípravky a zázračné substance prodávané důvěřivým jsou staré jako lidstvo samo. Jejich forma a obsah se mění podle situace na „trhu s nemocemi“ nebo nepříjemnými stavy spojenými s během života. Ušetřeny nejsou ani děti.

Můj táta je kůň

Daniela Kramulová, 5/2019
Během relativně krátké doby má zhoršený prospěch. Někdy nás může upoutat neklid, provokování, agresivita, nebo naopak stažení se do sebe. O tom, že se v nejbližším světě našeho žáka něco důležitého změnilo, může napovědět i dětská kresba.

Máte u vás žákovský parlament?

5/2019
Ve škole stráví většina lidí západní společnosti minimálně devět nebo spíše více let svého života. Škola je prostředí, které na děti každodenně působí, ovlivňuje jejich sebedůvěru, aktivitu a zájem o okolí. Je tedy přirozené, že se děti chtějí na tomto společném prostředí podílet, dávat podněty k jeho rozvoji a aktivně ho ovlivňovat. Proto už na 2300 základních a středních školách v České republice funguje žákovský parlament.

Přitlačte je ke zdi!

Jiří Karban, 5/2019
Štvou vás učitelé? Tak na ně zatlačte! Nejlépe v tiché koalici, tu mohou snadno vytvořit rodiče a média různého typu. Každý drobný problém či zádrhel je nutno proměnit minimálně v hlavní diskusní téma nejbližší třídní schůzky a podle možností i v mediální kauzu.

Jaké knihy se dětem líbí?

5/2019
Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského vyhlásily u příležitosti mezinárodního dne dětské knihy výsledky 26. ročníku literární ankety o nejoblíbenější dětskou knihu SUK – Čteme všichni. U nás jde o nejstarší anketu svého druhu, jejíž tradice sahá až do roku 1993.