Pracuji i o prázdninách, splácím půjčku za studium

Když jsem studovala na střední škole v americkém Ohiu, potkala jsem na hodině historie sympatickou usměvavou spolužačku jménem Jacqueline, s níž jsme se spřátelili. O několik let později jsem se dokonce stala družičkou na její svatbě a ona mě pak navštívila v Čechách. Obě jsme se chtěli stát učitelkami a oběma se nám toto přání splnilo. Zatímco já se vrátila domů, ona začala po absolvování univerzity učit na střední škole v Ohiu. Zkušenosti americké učitelky a poměry na tamějších školách by mohly být zajímavé i pro tuzemské pedagogy.

Mohla by ses pro čtenáře stručně představit?

S radostí! Jmenuji se Jacqueline Nomaou. Pocházím z Ohia, vyrostla jsem na malém městě jménem Versailles. Je mi osmadvacet let a jsem učitelkou na americké střední škole Valley View ve městě Dayton v Ohiu. Jsem vdaná, můj manžel se jmenuje Boubacar Nomaou a pochází z Nigeru. Tento rozhovor mě zastihl ve velmi šťastném období, jelikož jsem těhotná a v listopadu přivedu na svět své první dítě. I proto je pro mne teď otázka zaměstnání, mateřské dovolené a následná péče o dítě velmi aktuální.


Co učíš na své střední škole?

Vyučuji předměty Family and Consumer Science. 


Co je jejich obsahem?

Family and Consumer Science je rodinná výchova a výchova spotřebitele. Znamená to, že vyučuji předměty jako například vaření, správnou výživu, finanční gramotnost, zdravý životní styl či vývoj dítěte a péče o něj.  Předmět je to různorodý a velmi prakticky zaměřený na běžné denní dovednosti.


Co jsi vystudovala, aby ses mohla stát učitelkou?

Vystudovala jsem bakalářský učitelský program se specializací na rodinnou výchovu a výchovu spotřebitele. V Americe se studuje bakalářský program čtyři roky. Dva roky jsem studovala na Community College, která je výrazně levnější než univerzita. První dva roky se studují převážně obecné předměty, aby měl člověk všeobecný přehled a také aby obor po dvou letech mohl případně změnit. Při práci ještě studuji. Chtěla bych získat magisterský titul se zaměřením na výuku studentů, jejichž rodným jazykem není angličtina. Škola mi na studium částečně přispívá.


Kolik tě studium stálo?

Školné za první dva roky studia na Community College se pohybovalo okolo pěti tisíc dolarů za rok, tedy deset tisíc dolarů za dva roky. Následující dva roky studia na univerzitě bylo školné vyšší, osm tisíc za rok, tedy šestnáct tisíc dolarů za oba roky. 


Jak jsi školu financovala?

Školu jsem si financovala svými úsporami a také prací během studia, kdy jsem pracovala padesát hodin týdně v domově důchodců a na čerpací stanici. Mé náklady byly nižší i díky tomu, že jsem během studia měla možnost bydlet u rodičů. Ve druhé půlce studia jsem si však i já musela vzít půjčku, která byla oproti půjčkám mých spolužáků minimální. Dělala patnáct tisíc dolarů. Půjčku dodnes splácím.

Placená zóna