Tygři a draci na školních chodbách

Učitelka a spisovatelka Naďa Horáková, s níž v přítomném čísle přinášíme rozhovor, stvořila v knize Tajnosti sborovny typologii žáků podle toho, kterak se chovají o přestávkách.


Děti dělí dle čínského zvěrokruhu. Zajíci poskakují na chodbách a nikomu neubližují. Opice dělají naschvály, pošklebují se spolužákům do tváře a učitelům za zády. Krysy si stále stěžují a „práskají“ dozoru. Vepři jsou čuňata, jejichž místo je mastné, plné papírků a drobků. Kozy = umečené fňukny. O vlezlých hadech vůbec nevíte. O přestávkách bývají zalezlí v některém z kabinetů a opruzují učitele nesmyslnými požadavky. 


Tygři se zdržují na svých místech a nesnášejí, když se kolem nich ochomýtají opice, kozy a hadi – také rádi proženou zajíce, protože mají radost z pohybu. Buvoly poznáte až na konci vyučování v šatnách, kde se se seskupí do stáda a ženou se do jídelny. Kohouti se natřásají svým peřím, které musí být in, ať už v podobě oděvu nebo vědomostí. A konečně draci: dítka štěstěny, jejichž přestávkové průšvihy jim obvykle projdou. Který druh máte nejradši vy?

Jan Nejedlý