Tělocvik online baví žáky i učitele

Tělocvik online není žádný experiment, ale ucelená koncepce tělesné výchovy pro 1. stupeň základní školy. Webovou aplikaci už téměř rok používají na pilotní škole v Dolních Břežanech a postupně přibývají další školy, kde se nebojí změny.

Metodologii Tělocviku online sestavil tým odborníků z oblasti atletiky, gymnastiky a sportovních her, který působí na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Podle kondičního trenéra Radima Jebavého mívají učitelé problém už jen se samotnou organizací žáků při jednotlivých cvičeních, což způsobí, že jedno dítě cvičí a ostatní čekají v řadě. „Když mám hodně dětí a malý prostor, tak cvičí pravá strana a pak se vrací levá strana nebo jdou proudovou metodou, kdy se posouvají po pěticích vpřed. Nejdůležitější je ale pestrost. Když často střídáte činnosti, děti to zaujme a baví.“


Hodina na míru

S Tělocvikem online není nutné se jednou provždy vzdát oblíbených a osvědčených cvičení, ale inspirace navíc ulehčí práci i těm sebepilnějším učitelům a do budoucna třeba i trenérům. „Je hrozně těžké vymyslet zábavu tak, aby se děti chtěly hýbat samy, a přitom necítily únavu. Musíte neustále brát ohledy na to, aby měly o co hrát, aby se snažily, aby jeden druhého nezesměšňoval nebo neztrapňoval,“ vyjmenovává všechna kritéria přípravy na trénink Milan Antoš z HC Slavia Praha.

Jednoduché ovládání aplikace velmi rychle ocení i zkušení učitelé, kteří jinak bývají vůči moderním technologiím skeptičtí. Do webové aplikace stačí zadat vstupní informace, podle kterých dostanou hodinu přesně na míru. Přístup k výuce tělesné výchovy už změnili ředitelé v osmi krajích, a to jak ve velkých, tak i venkovských školách. „Konečně mám po ruce, co potřebuji. Aplikace je super, já bych ji ocenila i pro druhý stupeň,“ shrnuje za své kolegy ze ZŠ Kamenné Žehrovice Barbora Benešová.


Placená zóna