Online archiv

Vydání: 1/2020

Kantor na útěku

Ervín Bedrníček, 1/2020
Byl pátek. Učitel fyziky a zeměpisu Igor Kerles měl školy plné zuby. Dnes už žádná tělesa ponořená do kapaliny, žádné slepé mapy Jindřichohradecka a hlavně žádné hýkání žáků ani brebentění kolegů, říkal si kantor v duchu poslední hodinu. Naléhavě potřeboval relax. Sotva zacinkal zvonek oznamující konec výuky, popadl overal a vyrazil do víru velkoměsta.

Jak přežít blahobyt

Jan Nejedlý, 1/2020
Marian Jelínek je hokejový trenér a kouč. V současnosti individuálně pracuje coby mentální kouč s vrcholovými sportovci a manažery. Napsal řadu knih o motivaci a psychologii sportu. Přednáší také na Katedře psychologie Newton College v Praze.

Hodina literatury s bigbítem

Jan Nejedlý, 1/2020
Učitelé hudební výchovy, angličtiny a literatury by neměli minout Velkou knihu rock´n´rollových jmen od amerického publicisty Adama Dolginse. Tento lexikon vysvětlující vznik a etymologii názvů světových rockových kapel se totiž ukázal jako nečekaně nosná a zábavná pomůcka do výuky.

Až budou krávy lítat

Jan Nejedlý, 1/2020
Česká televize své diváky nedávno příjemně překvapila. Po nekonečném trdlování hvězd a více než malých dávkách šafránu z televizního archivu přišla na sklonku roku se svěžím cyklem inscenací Jak si nepodělat život v režii Terezy Kopáčové.

Den ve stínu tragédie

1/2020
Pro rubriku Jeden den, v níž má oslovený popsat své konání od rána do večera, jsme jako první oslovili někdejší moderátorku České televize a nyní učitelku na soukromé ostravské škole Hello Gabrielu Juránkovou. Domluvili jsme se začátkem prosince. Jenže právě v den, který paní učitelka popisuje, se v Ostravě odehrála tragédie. Ve fakultní nemocnici, vzdálené od školy pět set metrů, zavraždil šílený střelec sedm lidí. Reflexe všedního dne tak nabyla dramatických rozměrů.

Strach z doktora je nakažlivý

Kateřina Cajthamlová, 1/2020
Bojí se vaše dítě doktora, anebo utíká do nemoci? A jak jste na tom vy?!

Klíče ke štěstí

Pavla Koucká, 1/2020
Prioritou dnešních rodičů je rozvíjet potenciál dítěte pokud možno na maximum. Již v předškolním věku se děti učí anglicky, začínají s hokejem, navštěvují lidovou školu umění atd. Co však dovednosti či ctnosti jako skromnost, trpělivost či pokora? Ty se v žádném kroužku neučí…

Šikana bere dětem sebeúctu

Jan Nejedlý, 1/2020
Škola, která říká, že nemá šikanu, lže. Anebo je to malá venkovská škola o třiceti dětech. To byla jedna z mnoha myšlenek, které zazněly na konferenci o šikaně, jež se konala na sklonku minulého roku na pražské pedagogické fakultě.

Bum bum tydlidum

1/2020
Začátek roku svádí k bilanci: Co vybrat z literatury pro děti a mládež za posledních dvanáct měsíců? Koho vyvolat jménem? Jaké svazky hledat na knihkupeckých pultech?

Tělocvik online baví žáky i učitele

1/2020
Tělocvik online není žádný experiment, ale ucelená koncepce tělesné výchovy pro 1. stupeň základní školy. Webovou aplikaci už téměř rok používají na pilotní škole v Dolních Břežanech a postupně přibývají další školy, kde se nebojí změny.

Pouto se školou

Jiří Karban, 1/2020
Opakuje se to každý rok. Žáci a studenti vylétnou z lavic a tříd, mají radost, že konečně „absolvovali náš ústav“ a z hlediska školy zmizí v nenávratnu. Pokud se někdo z nich za pár let vrátí, třeba v nové roli, je to spíš úkaz než zvyklost.

Přírodní unikát na sedm? Babička!

Daniela Kramulová, 1/2020
Z pohledu evoluční biologie není důležité, zda je řeč o vlídné moudré paní, kterou popsala Božena Němcová, nebo o protivné tchyni, která se plete mladým do života. O vlastnosti dané osoby tu vůbec nejde. Teorie babiček vysvětluje, proč vznikl tak ojedinělý úkaz, jakým v živočišné říši babička bezesporu je.