Až budou krávy lítat

Česká televize své diváky nedávno příjemně překvapila. Po nekonečném trdlování hvězd a více než malých dávkách šafránu z televizního archivu přišla na sklonku roku se svěžím cyklem inscenací Jak si nepodělat život v režii Terezy Kopáčové.


Jedním z příznivě přijatých dílů se stal snímek Až budou krávy lítat s učitelkou základní školy v hlavní úloze. A to ne jen tak ledajakou. Mladou kantorku v podání Evy Hacurové trápí nadváha. Doma jí vštěpují, aby nevyčnívala, ale když se ocitne na kurzu burlesky, což je decentnější striptýz, najednou zažije pocit, že i ona může být atraktivní. A tak pojme burlesku jako terapii pro sebe a potažmo i pro problematického žáka, s nímž se dostala do konfliktu. 

Došla totiž k názoru, že „problém se nevyřeší, když ho budou skrývat, ale když se odhalí“. Po úmorných lekcích přepáleného naturalismu ála Bastardi, pseudorealismu učitelek Hajských či bezzubých retro návratů do hlubin študákovy duši to byla osvěžující podívaná. Nevyhýbala se realitě současného školství, ale ukázala ji s nadsázkou, jíž je potřeba jako soli.


Jan Nejedlý