Hodina literatury s bigbítem

Učitelé hudební výchovy, angličtiny a literatury by neměli minout Velkou knihu rock´n´rollových jmen od amerického publicisty Adama Dolginse. Tento lexikon vysvětlující vznik a etymologii názvů světových rockových kapel se totiž ukázal jako nečekaně nosná a zábavná pomůcka do výuky.


Vždyť kolik jen ansámblů si vypůjčilo jméno z krásné literatury, a to od takových mistrů, jako byli Charles Dickens (Uriah Heep), Herman Hesse (Steppenwolf), Alfred Jarry (Pere Ubu) nebo Albert Camus (The Fall). A věděli jste, že kapela Mungo Jerry, proslulá hitem In the Summertime, je pojmenována podle zlomyslné kočky z knihy T. S. Eliota Praktická příručka o kočkách, která zas inspirovala broadwayský muzikál Cats, jež se hrál i u nás? 


Podobně si můžete zasurfovat na kulturních vlnách i v případě britské kapely Level 42, která si dala název podle románu Stopařův průvodce Galaxií. V této knize je číslo 42 odpověď na otázku, jaký je smysl života. A o tom všem si můžete ve třídě povídat za dunění rockové muziky!

Jan Nejedlý