Ámos i Andersen se blíží

Tradiční anketa Zlatý Ámos o nejoblíbenějšího učitele se letos uskuteční už po sedmadvacáté. Jak hlásí organizátoři, stejně jako v minulých letech převažují v nominacích učitelky.


Z toho dvanáct jich učí na středních školách, padesát tři na základních školách a jedna v divadle. Na Zlatého Ámose totiž děti navrhly i paní Kateřinu Hovorkovou alias tetu Kateřinu, loutku divadla Spejbla a Hurvínka, která hraje učitelku. Organizátoři ankety vzali nominaci na vědomí a při veřejném finále, které se uskuteční 27. března, dostane dřevěná pedagožka mimořádné ocenění. Ve stejný den se bude konat také jubilejní dvacátá Noc s Andersenem, akce na podporu dětského čtenářství, která se chystá uvítat miliontého účastníka. 


Na setkání v mnoha knihovnách, školách či muzeích bude mj. připomenuto 200. výročí narození Boženy Němcové či 20. výročí českého překladu a vydání Harryho Pottera. Jak říkají organizátoři: „Jen jednou za rok mohou malá mořská víla, ošklivé káčátko i statečný cínový vojáček opustit stránky knih a spolu s dětmi prožít noční pohádkové dobrodružství.“

Jan Nejedlý