Online archiv

Vydání: 2/2020

Z deníku začínající učitelky

Ervín Bedrníček, 2/2020
1. únor Dávám si do kabelky svou první červenou propisku na opravování sešitů. Je to tak vzrušující! Po státnicích na pajdě jsem odešla rovnou na mateřskou, takže jsem si ještě nezaučila. Myslela jsem, že budu muset čekat do září, ale včera mi nabídli úvazek za pančelku, co otěhotněla. Jupí! Jsou to sedmáci, třída plná kluků. Tak snad ty sedmáčky-rošťáčky zvládnu.

A přece se cvičí!

2/2020
Mgr. Filip Zafouk je učitelem tělocviku na základní škole Jiráskova v Benešově. Zároveň je to několikanásobný mistr České republiky v judu, bývalý reprezentant, filmový kaskadér a parkurista. Na rozdíl od většiny tělocvikářů mu jeho děti dělají radost. V každé třídě, ve které učí, dokáže několik žáků salto, někdo i dvojité nebo salto vzad. Nářky, že děti neumějí ani kotoul, se ho netýkají. Jak toho dosáhl?

František Halas v pasti MeToo

Jan Nejedlý, 2/2020
Když František Halas vydal v roce 1935 básnickou poemu Staré ženy, dočkal se dvojí reakce. Jeho litanie o stáří se dočkala nadšeného ohlasu i slov opovržení, zvláště od barda proletářské poezie S. K. Neumanna, který skladbu nazval projevem „kňouravého pesimismu“ a reagoval na ni ideově kovaným textem Staří dělníci.

Opráski sčeskí disgrafje

Jan Nejedlý, 2/2020
Jazykovým puristům už v 90. letech vadily patvary jako Wanastowi Vjecy, Řbitov zviřátek nebo cestopis Jiřího Svobody Autostopem kolem světa, který byl psán celý foneticky („F tom pitomym Toronťe...“). Pak však přišel rok 2012, kdy se poprvé objevil komiks Opráski sčeskí historje.

Hrabavce si nechám na konec

2/2020
Tentokrát jsme požádali o popis pracovního dne učitelku a spisovatelku Naďu Horákovou, která žije na Slovácku. Bydlí v Mutěnicích u Hodonína a učí na základní škole v Dubňanech. Kromě učení píše historické romány a detektivky a je spoluautorkou scénářů televizního seriálu Policie Modrava. V tomto případě nám autorka popsala, co to znamená, když kantor učí „jen“ tři hodiny.

Dětské smysly a civilizační nesmysly

Kateřina Cajthamlová, 2/2020
Myslíte si, že máme pět, šest nebo více smyslů? Už z otázky je zřejmé, že smyslů máme rozhodně víc než pět – a dokonce možná i víc než deset. A další stále přibývají tak, jak se o sobě dík vědě víc a víc dozvídáme.

Zuřivec pomáhá s domácím násilím

Šárka Kubcová, 2/2020
„Drahý králi! Táta nás bije. Je to moje vina? S pozdravem, Bój.“ Tento dotaz malého chlapce adresovaný norskému králi dal vzniku animovanému filmu Sinna Mann (Zuřivec) natočenému na základě vyprávění dětí, které zažily domácí násilí.

Dva jazyky v jedné hodině

2/2020
Metoda CLIL (Content Language Integrated Learning) není v českých školách žádnou novinkou. Jde o integrované vzdělávání, při němž dochází k propojení výuky cizího jazyka s výukou dalšího předmětu.

Gerda, Hilda a ti druzí

2/2020
Minule jsme tu psali o novinkách v domácí literatuře pro děti a mládež za uplynulý rok. Nyní přichází na řadu pár tipů na překladové tituly téhož žánru. Řazení je vzestupné, podle věku potenciálního uživatele.

Pusťte děti na plácky!

Jiří Karban, 2/2020
Stojí za zamyšlení, jestli dnešní děti opravdu touží po možnostech využití volného času, jak jim ho většinově organizuje dospělá generace rodičů, lektorů, trenérů. Nenápadnou inspiraci hledejme ve vlastních vzpomínkách nebo v rozhovorech se sportovními hvězdami.

Odvážnému štěstí přeje

Pavla Koucká, 2/2020
„Tak bábovka dneska nebude, nemáme vajíčka!“ prohlásí matka. „Já pro ty vajíčka dojdu,“ nabídne se dítě, prvňáček, a už se obléká. Představme si dvě možné reakce. První: „No to zrovna, abys tady sám pobíhal po ulici. Ještě tě něco zajede.“ Druhá: „Prima, dík. Vezmi jich rovnou deset, tady máš peníze.“ Co je pro budoucí vývoj dítěte lepší?

Když změníte sebe, začnou se měnit i vaše děti

Jan Nejedlý, 2/2020
Problémy dětí jsou jen odrazem problémů dospělých. Když si dospělý problém vyřeší, dítě jej nebude zrcadlit. Pokud však rodič sám není zralá osobnost, vypěstuje opět jen nezralý plod. Tak by se dala v kostce shrnout filozofie úspěšné knihy (Ne)gramotný rodič, kterou napsala koučka a mentorka partnerských a rodinných vztahů Lucie Königová.