Čas pro Komenského

Každý vzorný školák z Čech a Moravy by ho měl nosit na tričku. Jeho podobizny a citáty patří na stěny školních tříd a chodeb. Učitelé by měli vyprávět silný příběh Jana Amose Komenského jinak než jejich předchůdci.

Každé výročí významné osobnosti otevírá možnosti restartovat její odkaz. Letos přišla řada na Jana Amose Komenského. Od jeho úmrtí uplyne v listopadu 350 let. Jak to udělat, aby vlna zájmu neopadla hned po ukončení série výstav a všech tematických akcí? Měli by se nad tím zamyslet i v nejzapadlejších školách. A možná právě tam se zrodí nejlepší nápady.


Všeliké kvaltování

Před patnácti lety uspořádala Česká televize celonárodní anketu Největší Čech. Jam Amos Komenský z ní vyšel jako bramborový, přesněji řečeno skončil na čtvrtém místě. Přeskočila ho trojice Karel IV., Tomáš Garrique Masaryk a Václav Havel. Ponechme stranou, že by ho asi přeplachtil i Jára Cimrman, kdyby nebyl coby fiktivní postava ze soutěže vyřazen. V této souvislosti nutno podotknout, že odkaz mystifikačního génia je vnímán jako mnohem živější než odkaz vzdělance, který na několik generací školáků působí tak trochu jako „mumie v mrazáku“. Optimisticky vzato, Komenský by se v další podobné anketě mohl stát medailistou pouze za předpokladu, že by se zlepšilo obecné povědomí o něm jako o bezkonkurenční osobnosti českých dějin. Zkuste se ve svém okolí zeptat pěti náhodně vybraných lidí, co vlastně vědí o Janu Amosovi. Nejspíš zjistíte, že znalosti oslovených respondentů kloužou po povrchu.    

    Většina rodičů a pedagogů středního věku si vzpomene na říkánku z dětských let: 

Jan Amos Komenský / z okna skákal na ženský / jednou skočil na ženskou / udělal z ní Komenskou. Výplod lidové tvořivosti působí přihlouple, ale to neznamená, že se s ním nedá pracovat ve výuce. Tak schválně, kdo si troufne? 

     Odvážný vyučující pak může na úvodní recitaci navázat projekcí. Jeden tip za všechny: současným školákům by se mohl líbit animovaný film s hlasem herce Jiřího Lábuse. Životní cesta Jana Amose je převyprávěna v průběhu pouhých osmi minut. Svižné dílko vzniklé v rámci projektu Staleté kořeny je přístupné na internetu a divákům, kupříkladu žákům druhého stupně základních škol, nabízí základní informaci o muži, který je z mnoha důvodů inspirující. 

Placená zóna

Jiří Karban