Školáci na ezoterické vlně

Ve vypjatých obdobích přibývá lidí, kteří hledají odpovědi na důležité otázky. Obecné i osobní děje mobilizují nejrůznější vykladače. V jejich publiku se vyskytují lidé všech generací, od babiček až po starší žactvo. Posměch není na místě.

Představte si, že procházíte zónou, jakýmsi bludištěm. Spolu s vámi tu jsou lidé, kteří by chtěli něco pochopit a něčemu věřit. Jak a proč se děje zrovna tohle? Má to nějaký smysl? A jak to bude dál? Se mnou, s námi…? Pandemie, která v posledních týdnech způsobila společenské ochromení, je ukázkovým tématem. Někdo možná vyštrachá pradávnou předpověď, zapomenutý vizionářský text, předobrazy v katastrofických filmech, astrologické vysvětlení a jistě se hodí numerologická optika – proč zrovna 15. března (1939 a 2020) došlo ke zvláštním opatřením z pozice moci.  

Když se zaměříte na jedince, který má hlavu plnou nezodpovězených otázek, těžko zprvu rozpoznáte, zda dotyčný je pouze zvědavý, přirozeně hloubavý nebo spirituálně nenasycený. Ve všech případech je chytlavý, připravený nasávat nové podněty. Otázka je, kam až ho to může zavést. 

Člověk ukotvený v křesťanství v této souvislosti nejspíš zareaguje varovným vyprávěním o bludařích. Zásadový materialista se tomu rovnou vysměje. Přemýšlivý intelektuál dá k dobru úvahy o něcismu a něcistech, čímž má na mysli ty, kteří přiznávají víru v něco, ale odmítají to spojit s konkrétní církví. 


Horoskop sborovny

Jednu moji známou, učitelku základní školy, před nedávnem překvapilo, že její svěřenkyně z osmé třídy pročítají horoskopy. Pedagožka žila v přesvědčení, že je to spíš záliba pro tety a babičky, co listují v ženských magazínech, a že širší vlna zájmu odezněla tak před patnácti lety. Protože ji zajímala motivace žákyň, zkusila s nimi v rámci školního výletu zájem o horoskopy probrat. Dívky zajímalo, v jakých znameních jsou narozeni učitelé, od toho si pak odvozovaly, proč se vyučující chovají tak či onak. 

„Pochopila jsem, že holky trápil přístup některých kolegyň, a tak se tomu snažily přijít na kloub skrze horoskopy. Zprvu povrchní zájem je dovedl k bádání ve složitějších astrologických rozborech,“ dodává učitelka. Až tedy ve třídě uslyšíte hlášky typu „Naše paní ředitelka je na správném místě, protože se narodila ve znamení lva“ nebo „Náš fyzikář je typický rak“, můžete si být jisti, že žáci nejsou vůči chování učitelů lhostejní. 

Placená zóna

Jiří Karban