Narodíme se jen jednou...

Nakladatelství Galén se v posledních letech neomezuje jen na knihy, ale vydává i zvukové nosiče s českou folkovou, jazzovou a alternativní hudbou. Nejnověji spatřilo světlo světa album Narodíme se jen jednou…, pod nímž je podepsán violoncellista Jaroslav Olin Nejezchleba a jeho příležitostný band Malý bobr.


Pohledem do bookletu zjistíte, že většinu písní znáte, poněvadž je už kdysi zpíval Jan Vodňanský, Michal Prokop nebo Petr Skoumal. A právě posledně jmenovaný je autorem veškeré hudby a někdy i textů těchto songů. A právě jemu je celé album věnováno coby pocta in memoriam, neboť Skoumalův život se před šesti lety uzavřel.


Nově zaranžované a nazpívané skoumalovky – kromě Nejezchleby se mikrofonu chopil třeba i Marek Eben – mají velkou šanci znovu ožít, a to i pro mladé publikum. A písně s texty Emanuela Frynty mají, jak známo, též náboj didaktický („Ukrutně zuřil na psa lev, že v jeho jméně napsal ef, a vynadal mu při kafi: „Copak se, tupče, říká lfi?“). Jen ta píseň o malém bobrovi tu chybí.

Jan Nejedlý