Modrá linka pomáhá s problémy v rodině

Nouzový stav přinesl výrazné změny. Obzvlášť zátěžová situace nastává v rodinách, kde mezilidské vztahy nebyly jednoduché už před karanténou.

„I fungující vztahy mohou být nyní vyhrocenější. Ale velmi náročné situace vznikají v partnerských vztazích, které dlouhodobě nefungují, nebo pokud se manželé rozcházejí,“ říká mediátorka Ivana Hamadová z organizace Modrá linka, která nabízí pomoc rodičům při rozchodu.

Co by teď mohlo pomoci? „Odložit velká témata, až pomine tento stav, a soustředit se na zajištění každodenních potřeb. Říkat nahlas, jak se cítíte, a když se neovládnete, tak si to nevyčítat a obyčejně se omluvit. Společně si říct, jak to teď budete dělat, a nastavit pravidla. Snažit se řešit věci v klidu a nezatahovat do hádek děti,“ radí Jana Pánková z Modré linky. A do třetice psycholožka Eliška Plánská: „Dítě potřebuje vidět, že rodiče spolu dokážou komunikovat alespoň v nouzových situacích. I přes vyhrocenější komunikaci je potřeba dítěti zdůrazňovat, že to, co se děje, není jeho vina.“

Jan Nejedlý