Dýchej jako medvídek

Jedinečná publikace o účincích jógy na zdravý psychomotorický vývoj dětí obsahuje na třicet praktických cvičení. Autorkou je Kira Willey, celosvětově uznávaná propagátorka jógy, hudebnice a zakladatelka školních programů Rockin’ Yoga.

Kira Willey se snaží jednoduchou zábavnou formou naučit děti nalézt vnitřní klid, koncentrovat se na dané činnosti, efektivně odpočívat, zvládat ataky negativních emocí i nadměrného stresu doma a ve škole.


Tvůj dech jsi ty                  

Autorka děti vhodně směřuje k přírodě. „Zvířátka to mají vskutku lehké. Nemusí se jógu vůbec učit, protože se jogíny rodí, a přirozeně se tak chovají po celý svůj život,“ říká a dodává, že by děti měly zvířata pozorovat, jak se pohybují, zívají, protahují či odpočívají. A hlavně jak dýchají.

„I když nejste motýl, kočka, žába, čáp nebo strom, jedno s nimi máte společného. Stejně jako oni dýcháte. Dýchání je jednou z vašich základních potřeb i dovedností, když se narodíte. Díky každému nádechu a výdechu jste na světě. Tvůj dech, to jsi ty,“ říká autorka s tím, že dech vyjadřuje naše skutečná já, jací jsme v tuto chvíli.

Jsme-li klidní, dýcháme pomalu a lehce. Jsme-li rozzlobení, dech se nám zrychlí a zesílí, stejně jako náš hněv. Máme-li špatnou náladu, svůj dech vůbec neřešíme, protože se zaměřujeme jen na své trápení. Dech je náš barometr nálady i zdravotního stavu. Díky správnému dechu může být každý silný, zdravý, usměvavý, úspěšný ve všem, co si bude přát. Správný dech dodá energii, klid i odvahu zkoušet nové věci, překonávat různé problémy, řešit vše s daleko větším klidem a rozvahou.


Umění samoregulace

Zábavná cvičení v knize Dýchej jako medvídek jsou unikátní jak svým přínosem, tak jednoduchostí, neboť je lze praktikovat kdekoliv i kdykoliv – doma, o přestávce ve škole, během vyučování, na letním táboře či na škole v přírodě. Pravidelné provádění dechových, protahovacích i uvolňovacích cviků umožňuje rozvíjet u dětí jejich všímavost vůči sobě, aktuálnímu psychickému stavu a potřebám. Jejich prostřednictvím děti obnovují víru ve své schopnosti, nabývají zdravého sebevědomí i schopnosti tzv. samoregulace.

Tento termín byl v posledním desetiletí námětem mimořádného počtu studií z oboru dětské psychologie, pediatrie i sociologie. Autoři se shodli v tom, že samoregulace činí děti zdravé, šťastnější i racionálně uvažující. Samoregulací se děti mohou snadno zbavit stavů úzkosti, paniky a strachu. Naučí se úměrně reagovat za každé situace, zvyšovat svou emoční inteligenci i soustředěnost – být dobří v sociálně emocionálním učení.

Placená zóna